Gazdaságfejlesztés: ezek a város tervei!

Hatvanmillió forintot biztosít a város pécsi székhelyű, s itt működő cégeknek, emellett negyvenmillió forintból más módon fejlesztené a helyi gazdaságot – dönthet minderről a csütörtöki közgyűlés. A lapunk által megkérdezett cégek egyelőre kivárnak, de érdeklődnek az új lehetőségek iránt.

hirdetés

A város a hatvanmilliós pályázatot egyfajta kompenzációként biztosítja a szektornak, hiszen az építményadó és a telekadó miatt nemcsak a multinacionális óriások, de a kisebb pécsi vállalkozások is komoly terhet kaptak a nyakukba.

Mint ismert,  az önkormányzatnak idén több mint 1,8 milliárd forintos pluszbevételt jelent az építményadóból és telekadóból befolyó pénz, aminek a legnagyobb részét a multinacionális cégek fizetik. A törvények viszont nem teszik lehetővé, hogy az önkormányzat eltérő szabályokat érvényesítsen a kisvállalkozói szektor és a multinacionális cégek adóterheinek megállapításakor.

A vissza nem térítendő támogatást kizárólag pécsi székhellyel rendelkező, építmény- vagy telekadó fizetésére kötelezett vállalkozások kaphatják majd meg. Vállalniuk kell, hogy a 2011. december 31-i létszámmal vagy annál több munkavállalóval a támogatás odaítélésétől számított egy éven át működtetik a vállalkozást. A pályázatban az összeget nem maximalizálták, ám az odaítélt összeg nem lehet magasabb vállalkozásonként, mint a részükre kiszabott idei építmény- vagy telekadó növekményének fele (magyarán: ha 2011-ben egy vállalkozás 10 ezer forint építményadót fizetett, 2012-ben pedig 50 ezret, akkor a támogatás legfeljebb 20 ezer forint lehet).

A másik, negyvenmilliós támogatás egy részével, kétmillió forintból a helyi termelők helyi vendéglátóhelyekbe (szállodák, éttermek) történő becsatornázását segítenék. A program során helyi terméket értékesítő éttermek kapnának védnöki táblát, információs táblákat, helyi termékeket tartalmazó étlapokat kétmillió forint felhasználásával.

Szintén e negyvenmilliós keret terhére 20 millió forintot biztosít közétkeztetési célokat is szolgáló szociális szövetkezetek elindulásához az önkormányzat. A termelők e szövetkezetek segítségével könnyebben adhatnák el megtermelt mezőgazdasági termékeiket a város tervei szerint.

Mivel az energetikai szektorban – az uniós pályázatoknak hála – erős fellendülés várható a közeljövőben, a város 18 millió forintot fordít a 40 milliós keretből egy úgynevezett energiamenedzsment létrehozására. Az egyetem és az önkormányzat közös szervezete azt a feladatot kapja, hogy feltárja Pécs energetikai helyzetét, valamint az ezt hatékonyabbá tevő pályázatokat. A cél, hogy a jövőben a helyi cégek, akár konzorciumba tömörülve is elnyerhessenek uniós finanszírozású munkákat. Ilyenek lehetnek a világítás- vagy fűtéskorszerűsítési feladatok.

Lapunk több helyi vállalkozás tulajdonosát is kereste, ám információk hiányában nem tudtak nyilatkozni lapunknak a várható pályázatokról. Felkeltették ugyanakkor az érdeklődésüket e lehetőségek, s azt mondták, a kiírás után szemügyre veszik, milyen támogatásokról van szó.

Most jön a neheze

Mint azt Síkfői Tamás, a megyei iparkamara titkára lapunknak elmondta, egyelőre nem szűntek meg nagy számban kis- és középvállalkozások Baranyában és Pécsen, vagy ha ez meg is történt, a legtöbb esetben új céget alapítottak a tulajdonosok. Szerinte azonban az év második felében, s a következő esztendő elején tömegesen „hullhatnak” el a kicsik. A dolgozói létszámot tekintve azonban már megfigyelhető egy közel húsz százalékos visszaesés 2010-hez képest.