Graffiti versenyt hirdetnek a zsaruk a pécsi középiskolásoknak

A Pécsi Rendőrkapitányság a Pécs-Baranya Közbiztonsági Alapítvány támogatásával Graffiti versenyt hirdet a pécsi középiskolások részére – felhívás:

hirdetés

“A graffitizés – mint a rongálás egyik formája – 2011. január 1. óta értékhatártól függetlenül bűncselekménynek minősül. A Pécsi Rendőrkapitányság – elsősorban az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében – legális alternatívát kínál fel az érdeklődő fiatalok számára. Az internet adta lehetőségeket kiaknázva, egy ingyenesen letölthető programot ajánl, ahol a fiatalok teret kaphatnak ahhoz, hogy megmutassák tehetségüket ebben a műfajban.

A verseny kezdete: 2011. április 04.

Beküldési határidő: 2011. május 31.

Részvételi feltételek: A pályázó a Graffiti Studio elnevezésű ingyenes szoftver segítségével regisztrálja magát az interneten, továbbá el kell küldenie nevét, elérhetőségét és felhasználó nevét, valamint a kiválasztott kategória megjelölését.

A versenyre jelentkezés feltétele továbbá a versenykiíráskor betöltött 14. életév.

A verseny egyéni kategóriában kerül meghirdetésre.

A beérkezett graffitik két kategóriában kerülnek díjazásra (TAG és BOMBA).

A kategóriák első három helyezettje ajándékutalványban részesül és minden díjazott emléklapot vehet át.

Az értékelését a Pécsi Rendőrkapitányság Megelőzési és Minőségbiztosítási Alosztály végzi.

A Graffiti Studio nevű szoftver pontosan arra való, amire a nevéből is következtethetünk: falfirkákat készíthetünk, virtuális festékszórókkal, virtuális házfalakra.

Ráadásul ebben az esetben a dolog nem is büntethető, szabadon kiélhetjük festékszórós késztetésünket a monitoron: festegethetünk vasúti kocsikra vagy akár buszok oldalára is.

A szoftver ingyenes – a letöltése és a telepítése után nincs is más dolgunk, mint választani egy hátteret, amire festeni szeretnénk. Alapesetben ez egészen pontosan egy darab háttér (egy vasúti kocsi oldala), de nem kell megijedni: a képernyő alján található „check online” feliratra klikkelve máris további háttereket tölthetünk le, ingyen. Ha megvagyunk, csak válasszunk ki egy felületet (buszok oldalát összefirkálni például kifejezetten élvezetes) – és máris indulhat a firkálás. A bal gombot nyoma tartva festünk, a bal oldali színpaletta pedig magától értetődően a használni kívánt tubus színét határozza meg – a palettát fel-le húzogathatjuk, jóval több színt tartalmaz, mint ami a képernyőn elfér. Ami már érdekesebb, az a távolság („distance” tolóka a képernyő alján, bal oldalt) – ezzel határozzuk meg, hogy milyen messziről szórjuk a színeket a virtuális felületre – érdemes variálni ezzel, az élethű hatás kedvéért. És végül állítgathatjuk a festékszórás „típusát” is, lehet erőteljes (ilyenkor még el is folyik kicsit), vagy egészen precíz. Az elkészült művet el is menthetjük, sőt mentéskor rákérdez, hogy szeretnénk-e feltölteni firkánkat az online archívumba. Ha úgy érezzük, elég jól sikerült, töltsük fel bátran, a virtuális falfirkálás ugyanis, ellentétben igazi rokonával, nem illegális!!!

Windows és Macintosh verzió is letölthető: kattintsunk a „paint offline” ikonra a weboldalon, majd válasszuk a Win vagy a Mac verziót, és máris mehet a firkálgatás!

Reméljük, előbb utóbb minden graffitis áttér a szoftveres megoldásra. Így a város is szép marad, és a firkálók is büntetlenül gyakorolhatják művészetüket.

Pécsi Rendőrkapitányság”