Gyermekek tucatjait ölte meg

Egy ámokfutó (képünkön) 27 embert, köztük 18 kisgyereket lőtt agyon helyi idő szerint péntek délelőtt Connecticut amerikai állam egyik kisvárosának általános iskolájában.

hirdetés

Ez az egyik legsúlyosabb iskolai vérengzés az Egyesült Államok történetében, és általános iskolában még hasonló sem történt. Az agyonlőtt gyerekek Newtown város Sandy Hook nevű iskolájának előkészítőjébe és alsó tagozatára jártak, és nagyjából 5 és 10 év közötti életkorúak voltak. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása az Egyesült Államokban az elmúlt tíz évben elkövetett, halálos áldozatokat követelő ámokfutásokról:

2002. január 15. – New Yorkban lövöldözés volt a Martin Luther King Jr.-ról elnevezett középiskolában. A lövöldözés során két 16 éves fiú megsebesült.

2002. január 16. – Lövöldözés volt a virginiai Grundy településen működő Appalachian School of Law nevű jogi felsőoktatási intézményben. Összesen hat személyt lőttek meg, közülük hárman – köztük az intézmény dékánja is – meghaltak. Az ámokfutó az intézmény egy felfüggesztett hallgatója volt.

2002. október 29. – Tucsonban, Arizona állam egyetemén egy 41 éves bukott diák lelőtte három tanárát, majd magával is végzett.

2004. november 24. – Indiana szövetségi államban, Valparaisóban a tanítás megkezdése előtt nyolc társát sebesítette meg késével egy diák.

2006. szeptember 17. – A coloradói Bailey város középiskolájába egy ismeretlen férfi hatolt be, lövöldözni kezdett, majd hat diákot túszul ejtve bezárkózott egy terembe. A fogva tartott túszok kiszabadításakor a férfi egy diáklányt súlyosan megsebesített, majd öngyilkos lett.

2006. október 2.- Lövöldözés tört ki egy túszszedő akció közben az amerikai Pennsylvania államban az amis vallási közösség iskolájában. A vérengzésnek öt halálos áldozata volt, köztük a lövöldöző is.

2007. január 4. – Washington államban, egy tacomai középiskolában egy 18 éves diák célba vette 17 éves társát, majd közvetlen közelről háromszor rálőtt.

2007. április 16. – Blacksburgben, a virginiai műszaki egyetemen egy huszonhárom éves dél-koreai származású diák 32 embert (30 diákot és két tanárt) lőtt le, majd önmagával is végzett.

2007. május 8. – Lelőtt egy embert és megsebesített két másikat egy 19 éves amerikai egyetemista, aki lövöldözni kezdett egy lakásban a fresnói Kaliforniai Állami Egyetem kampusza közelében.

2008. február 15. – A Chicagótól nyugatra fekvő Northern Illinois Egyetemen egy fegyveres tüzet nyitott egy előadóteremben a diákokra. Hatan meghaltak, tizenhatan megsebesültek. Az ámokfutó fiú önmagával is végzett.

2009. január 25. – Az Oregon állambeli Portlandben két diákkal végzett, hetet megsebesített egy fegyveres ámokfutó. A lövöldözés után magát is főbe lőtte, de életben maradt

2010. február 12. – Az Alabamai Egyetem biológiai tanszékén Amy Bishop Anderson docens azért lövöldözött, mert állásában nem véglegesítették: három kollégáját megölte, három embert megsebesített.

2012. április 2. – Vérfürdőt rendezett az oaklandi Oikos Egyetem eltávolított hallgatója, mert kigúnyolták rossz angolsága miatt. A 43 éves koreai származású férfi hat nőt és egy férfit gyilkolt meg, további három embert megsebesített.