Gyülekezeteiben él az egyház

Az egyház tevékenységét a nyitottságnak, a készségnek és a bizalomnak kell jellemeznie, ezzel lehet a vallási közösségeket megújítani – mondta Thomas Wipf, az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) elnöke a Magyarországi Református Egyház zsinatának csütörtöki ülésén Budapesten.

hirdetés

Rámutatott, hogy gondosan előkészített változások nélkül hívő közösségeik számát nem tudják megtartani, éppen ezért az európai protestáns egyházak nagy kihívások előtt állnak. Megjegyezte, az egyház küldetése a hit ünneplése és továbbadása, s ez lehetőséget jelent arra, hogy küldetésüket egyházként betölthessék és megszólítsák az embereket.

Thomas Wipf emlékeztetett a GEKE idei firenzei nagygyűlésére, ahol 30 ország protestáns egyházainak képviselői megállapították: “a megújulás folyamata nem töretlen ívű”, ezért szükség van a minden szinten zajló párbeszédre. Problémaként említette, hogy a társadalom egyes részei leválnak a vallásról, s ma már “az egyház nem magától értetődő része az egész társadalomnak”, ami befolyásának csökkenésével jár együtt, de ez véleménye szerint egyfajta szabadságot is adhat az egyháznak, hogy a szekularizált világban is aktívan tevékenykedjen.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy a modern kor individualizációja az emberek társadalmi kapcsolatainak gyengüléséhez, akár elmagányosodáshoz is vezethet, emiatt az emberek nem találnak utat az egyházhoz sem, s az ő megszólításuk az igazi kihívás az egyház számára.

A GEKE elnöke megjegyezte: a “nagy lélekszámú” Magyarországi Református Egyház sajátos körülmények között él, és nagy felelőssége van a magyar kultúra és történelem hagyományainak ápolásában. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy “nem tudjuk megőrizni az identitásunkat, ha csak a múltba tekintünk”. Szavai szerint gyülekezeteiben él az egyház, de ez magában hordozza azt a veszélyt, hogy a kis közösségek az országos egyháztól elszigetelődnek.