Hamisan tanúskodtak – ráfáztak

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt két férfi ellen, akik hamisan tanúskodtak egy barátjuk ellen indult büntetőügyben.

hirdetés

A vádirat szerint a két férfi közös ismerőse 2015 januárjában ittasan vezette autóját, melynek során Pécsen, egy parkolóban igazoltatták a rendőrök.

Az ittasan vezető férfi a büntetőeljárás során úgy védekezett, hogy ő az autót ittasan nem vezette, hanem a rendőri igazoltatást megelőzően 10 perccel érkezett a parkolóba, majd a leállított gépkocsiban fogyasztott alkoholt.

Az eljárás során a férfi kérte tanúként kihallgatni két barátját is. Ők is úgy nyilatkoztak, hogy a barátjuk a parkolóba érkezés után – miután a gépkocsit leállította – fogyasztott alkoholt.

A büntetőügy során azonban kiderült, hogy a férfi ittas állapotban vezette a gépkocsit és az eljárás során a tanúként meghallgatott két barát valótlan vallomást tett.

Mindezekre tekintettel a két férfi a büntetőügyben az ügy lényeges körülményére valótlan vallomást tett, ezért cselekményük a büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntettének a megállapításra alkalmas, amely 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.