Harcot indít Pécs a vandálok ellen

Térfigyelő kamerák előtt is elmentek azok a színesfém-tolvajok, akik az Ókeresztény Mauzóleum tizenöt méter hosszú bronzkorlátját vágták le. Páva Zsolt, Pécs polgármestere az eset után azonnali intézkedéseket foganatosított a vandalizmus visszaszorítására.

hirdetés

A legendás magyar játékfilm, az Égigérő fű főszereplője, a parkőrt alakító Poldi bácsi nevére keresztelt programot indít a pécsi önkormányzat január elsejével – mindezt Páva Zsolt, Pécs polgármestere jelentette be pénteken. A városvezető ugyanis megelégelte a pusztítást, a város szétverését.

A kulturális fővárosi program keretében elkészült terek kapcsán lesújtó tapasztalat az, hogy milyen súlyos vandalizmus történik, de más köztereken sincs ésszerű magyarázat a rongálásokra – mondta a városvezető.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy a Szent István téri ókeresztény emlékről levágták a bronzkorlátot, s azt figyelőszolgálattal működő térfigyelő kamerák által is pásztázott tereken át haladva vitték el, senkitől és semmitől sem zavartatva.

– Ez igencsak gyatra teljesítmény, így e téren is változást várok – mondta a városvezető.

Nem lehet tovább tűrni ezt a helyzetet, s Pécsre visszatérnek a parkőrök, így a frekventált helyeken, a terekre első körben öt-tíz parkőr figyel majd a terekre, vigyáz a rendre. Egyelőre a nappali órákban preventív jelleggel, az éjszakai őrzést illetően pedig újabb technikát is ki kell dolgozniuk – hangsúlyozta Páva Zsolt.

A városvezető kitért rá: fontos szerepe van annak is, hogy ha bármilyen gyanús mozgást látnak, érzékelnek, akkor értesítsék a rendőrséget, a közterület-felügyelőket.

Mint ismert, idén januártól a Biokom Kft. látja el a városüzemeltetési feladatokat. A cég adatai szerint ebben az évben már 20 millió forintnál is több kárt okoztak a vandálok, illetve a színesfém-tolvajok Pécsnek. Közlekedési táblák, térburkolatok, köztéri bútorok, fedlapok, szobrok, játszóterek, kandeláberek, kukák és növények esnek áldozatul a pusztítóknak, a legnagyobb kárt ezekben okozzák Pécsett.

A linkre kattintva bepillanthat Poldi bácsi világába: POLDI BÁCSI!

A legendás parkőr a videó 18. másodpercében lép színre, miután némi gyeptéglát bepakolnak egy kukásautóba.