Három téves riasztás néhány órán belül

Baranya megye illetékességi területén csak 2014-ben kilencven alkalommal riasztották tévesen a tűzoltókat. Március 18-án néhány órán belül három alkalommal is tévesnek bizonyult a bejelentés.

hirdetés

A káreseteket több típusba sorolják, tűzeset, műszaki mentés, kiérkezés előtt felszámolt esemény, téves jelzés és szándékosan megtévesztő jelzés. Az utóbbi esetben minden alkalommal feljelentést tesz a katasztrófavédelem, hogy kiderüljön a hívást kezdeményező személye, és szabálysértési eljárás keretében megtérítse a vonulás költségeit.

Március 18-án néhány óra leforgása alatt három téves jelzés is érkezett a katasztrófavédelem megyei műveletirányító központjába.

Komlón két alkalommal is gázszagot éreztek egy társasház lakói az alagsori helyiségekben. Az egyik esetben a frissen vágott fa illata, a második esetben pedig a falak dohos szaga tévesztette meg a lakókat.

Pécsett is téves riasztáshoz vonultak a város tűzoltói. Az egyik Mátyás Flórián téri társasházban lakó nő füstszagot érzett a szomszédja ajtója előtt, és hívta a 105-ös segélyhívó telefonszámot. A tűzoltók behatoltak a lakásba, ahol mindössze dohányfüstöt találtak.

A tűzvédelmi törvény egyértelműen fogalmaz: aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a hívásfogadó központnak, a katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányító ügyeletének vagy a tűzoltóságnak, vagy ha erre nincs lehetősége, a rendőrségnek vagy a mentőszolgálatnak, illetőleg a települési önkormányzat polgármesteri hivatalának is tehet bejelentést.

A rendőrség, a mentőszolgálat, a polgármesteri hivatal a hozzá beérkezett tűzjelzést köteles haladéktalanul továbbítani a jelzésfogadónak.

Jelentős gazdasági és egyéni érdekek fűződnek ahhoz, hogy a keletkezett tűzről jelzés útján a katasztrófavédelem műveletelirányító központja időben tudomást szerezzen. Ugyanis a tűz keletkezése és az oltás megkezdése között eltelt idő döntő befolyással van a tűz kiterjedésére, kifejlődésére és a keletkezett kárérték nagyságára.

Kérjük a lakosságot, hogy mielőtt segélyhívást kezdeményeznek, minden esetben győződjenek meg arról, hogy valós-e a veszély. A téves jelzések onnan vonják el a tűzoltó erőket, ahol esetleg valóban szükség van a segítségre.

A tűzjelzésnek, kárjelzésnek minden esetben tartalmaznia kell:

• a tűzeset, káreset pontos helyét (címét),

• hogy mi ég, milyen káreset történt, mi van veszélyeztetve,

• hogy emberélet van-e veszélyben,

• a jelző nevét, a jelzésre használt telefon számát