Hároméves a Tettye Forrásház

Biztos pont egy átrendeződő régióban

hirdetés

Az idén életbe lépett víziközmű-törvény gyakorlatilag teljesen átírta az ágazatot, hiszen kizárólag engedéllyel rendelkező, méretbeli és minőségi feltételeket teljesítő, egységes elvek alapján működő társaságok szolgálhatják ki a jövőben lakosságot. A jelenlegi 400 víz- és csatornaszolgáltató tizede maradhat csak. A Tettye Forrásház Zrt. biztosan köztük lesz.

Ahogy az országban, úgy Baranyában is átrendeződik az ágazat, a vízszolgáltató-váltásokról szóló hírek mindennaposak ma már. A változások és az ezzel járó bizonytalanságok közepette a Tettye Forrásház Zrt. szilárd pont, Pécsen és környékén a szolgáltatás biztonságban van.

Az idei év a felkészülés és a jogszabályi változásokhoz való alkalmazkodás jegyében telt a Tettye Forrásház Zrt. számára. A sok nehézség és gyakran hirtelen jött változás ellenére számos sikert tudott elérni.

A Tettye a víziközmű-törvény előírásaihoz alakította napi gyakorlatát, folyamatait, módosította Üzletszabályzatát. Mivel a jövőben kötelező lesz a közműves hálózatra való csatlakozás ott, ahol már kiépült a rendszer, a cég kedvezményes csatornarákötési lehetőséggel segítette és segíti az érintetteket, hogy csökkentse a háztartásokra nehezedő terhet. Új, úgynevezett gördülő fejlesztési tervet készített és a mellékvízmérők hitelességi idejének megváltoztatása kapcsán 40 millió forintot juttat vissza a pécsieknek.

Kétmilliárdos korszerűsítés

A rendkívül szélsőséges időjárás ellenére (extrém és hosszan tartó fagyok télen, trópusi hőség nyáron) nem volt fennakadás a szolgáltatásban. Az ügyfelek elvárásának megfelelően a cég javította, az év elején megújította számlázási-ügyviteli rendszerét, és egyszerűbbé, átláthatóbbá tette a vízdíjszámlát is. A leolvasókészülékek bevezetésével a leolvasás és az ellenőrzés válik hatékonyabbá, így a számlázás pontossága, megbízhatósága tovább javul.

Egyedülálló szakmai összefogás résztvevőjeként a Tettye Forrásház Zrt. is részt vett az országosan is súlyos problémát jelentő idegen vízforrások hatékony felderítését célzó szakmai anyag, tudásbázis kidolgozásában, ami költséghatékonyabb üzemeltetést tesz lehetővé a vízműveknek a jövőben. Éves szinten több mint egymilliárd liter csatornába jutó, de nem odavaló idegen vízforrást derítettek fel a Tettye szakemberei. Ehhez kapcsolódóan speciális csapadékmérő-hálózatot, monitoring-rendszert építettek ki Pécsett 2012-ben, ami akár azonnali beavatkozást tesz lehetővé a nagy esőzések idején, de a kutatóknak is segít a nagy károkat okozó villámárvizek vizsgálatában, megelőzésében.

Két általános iskola is ivókúttal gazdagodott a Tettye támogatásával, az év során több száz kisdiák pillantott be a szolgáltatások ritkán látott hátterébe az üzemlátogatásokon és a víz világnapi rendezvényeken. 19 hátrányos helyzetű gyermek táborozhatott a Tettye segítségével egy vizes táborban. A szolgáltató vízosztó pultjai végigkísérték a meleg napokat, nyáron több mint százezer pohár frissítőt osztottak ki a kánikulában. Mintegy 120 sport, művészeti és kulturális esemény megvalósulását segítette a cég a vízellátás kiépítésével, palackozott vagy ballonos víz biztosításával az elmúlt években, és 50 millió forinttal támogatták a pécsi sportot, kultúrát.

Az elmúlt három évben összesen csaknem kétmilliárd forint értékű korszerűsítést végzett a szolgáltató. A napi javítás és karbantartás mellett 16 ezer méter, azaz 16 kilométernyi ivóvíz- és szennyvízhálózatot újított fel a Tettye Forrásház Zrt. A 2012-es munkák, így a pellérdi és tortyogói kutak felmérése, a termelő kutak felújítása, a kutakat összekötő vezetékcserék, a fehérhegyi víztorony korszerűsítése a város teljes vízellátórendszerének biztonságát javították.

Mindezek mellett a pécsi szennyvíztelep megépítése óta a legnagyobb fejlesztés indul most októberben – a több mint 100 millió forintos átalakítás féléves kutatási-tervezési előkészítése zajlott eddig. A biológiai reaktorok növelésével a jelenleg is kiemelkedő tisztítási hatásfokkal rendelkező telep a jövőben is nagy biztonsággal teljesíteni tudja az egyre szigorodó környezetvédelmi határértékeket.

A jövő

Még az idén befejeződik a szigorú minőség-ellenőrzés háttérbázisát megteremtő, korszerű laboratóriumok teljes akkreditációja, amelyek éves szinten több ezer vizsgálatot végeznek el.

Az elkövetkezőkben is az ügyfelek komfortérzetét növelő szolgáltatásokra, fejlesztésekre koncentrál a Tettye Forrásház. Jövőre az egyik legnagyobb feladatának a telefonos ügyfélszolgálat megújítását, egy új call center bevezetését tartja a cég, emellett tovább bővülnek elektronikus szolgáltatásai is.

2012. október 5. TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.

 • belvárosi

  Bárki is elhitte, hogy jobb lesz a Tettyével??? Most nem a multi viszi a pénzt, hanem a mutyikirályok. De ez előre látható volt…

 • idota

  nem értem, hogy milyen megújulásról beszélnek. azt látom, hogy fenyegetőznek rendszeresen.

 • Eszter

  A számlázási rendszer kiszámíthatatlan. Szeptember elején kapom a csekket, de mivel jófejek csak október 5- én kell kifizetni. Aztán jön szeptember végén a csekk, amit meg október 25- én kell fizetni. Tényleg jófejek. 🙁

 • kételkedő

  És mikor csökken a vízdíj ? Mert a szélesvásznú vetítővásznon ez is szerepelt ! A csúnya külföldi multi kivisz a nagy pénzt ??!! Majd mi úgy csináljuk, hogy ha nem kell kivinni akkor az jó lesz a pécsieknek mert olcsóbb lesz !! Ez mikor lesz tisztelt illetékesek ? Ha ez nem sikerült akkor mondjon le ! mindegyik …………