Háromszázzal több a hajléktalan Pécsen

Drasztikusan nőtt a pécsi hajléktalanok száma az elmúlt években, s jelenleg 1300 olyan emberről tudnak, akik kénytelenek az utcán élni. A szakember szerint katasztrofális a helyzet.

hirdetés

Míg néhány évvel ezelőtt közel ezer pécsi hajléktalanról tudtak a baranyai megyeszékhelyen, addig a hajléktalanok ellátását Pécsett végző Támasz Alapítvány legutóbbi adatai szerint mára 1300 főre nőtt a szorult helyzetbe kerültek száma a városban. Ennek okait főként a munkahelyek megszűnésében, valamint a rezsiköltségek emelkedésében látja Fonai László, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki szerint „a helyzet katasztrofális”.

Az alapítvány kétszáz fős nappali melegedőt hozott létre a Névtelen utcában, ahova kapacitását bővítve helyezte át a korábban a Sándor utcában található népkonyháját is, valamint a hideg hónapokban működő krízisszállót is nyitott a Dugonics utcában. Ezek mellett jelenleg összesen közel kétszáz embert gondoznak átmeneti szállásaikon, éjszakai menhelyeiken.

Fonai László, az alapítvány kuratóriumának elnöke lapunknak elmondta: jelentős létszámnövekedés tapasztalható a nappali ellátások tekintetében. Népkonyhájuk folyamatosan kétszáz főt élelmez, ahogy a melegedőik is egyfolytában tele vannak.

A nemrég megnyitott – negyvenhárom ember befogadására alkalmas – krízisszállón naponta közel húsz otthontalan tölti az éjszakát – ez jelenleg csak fele kapacitáson működik. Mindez azt jelenti, hogy sokan nem veszik igénybe ezt a segítséget.

– Ha a mostani szibériai eredetű hideg tartós marad – prognosztizált Fonai –, minden bizonnyal a krízisszállóban is emelkedik az ott alvók létszáma. A kuratóriumi elnök hangsúlyozta: azoknak, akik felkeresik a szállót, tudnak helyet biztosítani.

Hozzáfűzte: eddigi két utcai szolgálatukat háromra bővítették. Szociális munkásaik ügyeleti beosztásuk alapján járják az utcákat, főként az éjszakai időszakokban, „búvóhelyeiken” keresik fel a hajléktalanokat.

A segítségre szorulóknak 24 órás egészségügyi ügyelet keretében ellátást biztosítanak, sürgős esetben kórházba viszik az illetőt, mentőt hívnak hozzá. A hajléktalanokkal kapcsolatos bejelentéseket diszpécserszolgálat fogadja a 72/233-169-es számon.