Hétfőn avatják a lakatfalat

A szerelmesek ötlete volt?

Június 10-én 11 órakor avatják fel az új lakatfalat. Az első története több mint harminc éve kezdődött, azonban arról, hogy hogyan, több legenda is szól.

hirdetés

Talán egy végzős diák tette oda először öltözőszekrénye kulcsát, de az is előfordulhat, hogy egy kikapós szépasszony jelezte szerelmének, hogy kamionos férje útra kelt. A legkedvesebb változat mégis az, hogy egy szerelmespár lakatolta ily módon össze szívét.

Ezek a lakatok nem csak a pécsiek, de a Pécsre látogatók számára is a közösség és a városhoz kötődés szimbólumai. Félúton a Dzsámi és a Bazilika  között ma már több mint 15 ezer lakat ékesíti a Lakatfalat. A leghíresebbet  2007-ben helyezte el szerelmük jelképeként a Pécsre látogató spanyol trónörökös pár, Felipe de Borbón és felesége, Letizia Ortiz Rocasolano hercegnő.

Úgy tűnik, bármekkora teret kapnak, kitöltik a lakatok. A város hiába igyekezett, bővítette és újította fel a régi lakatfalat. Természetes volt, hogy a következő lépés is csak a pécsi közösségből fakadhat.

Így született az új lakatfalra kiírt pályázat gondolata is, egy kávé mellett, az egyik utolsó meleg őszi napon, egy belvárosi kávézó teraszán. Azóta számos elkötelezett pécsi polgár vett részt az új lakatfal létrehozásában.

A terveket a felnövekvő pécsi ipari formatervező generáció készítette – a PTE Pollack Mihály Műszaki Karának hallgatói, Bachmann Erzsébet és Vasváry Norbert oktatók közreműködésével –, a nyertes pályaműveket elismert pécsi polgárok és a pécsi közönség választotta ki, a lakatfal pedig egy pécsi vállalkozó, a Matro Kft. közfelajánlásából valósul meg.

Az új lakatfalat június 10-én 11 órakor Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Bodrogi Gyula, a POSzT díszvendége és Weisz Fanni, Pécs Város Arca adja át.