Lackfi János vezeti a mislenyi szófaragó tábort

Második évébe érkezett a kozármislenyi Művelődési Ház irodalmi tábora. Az általános iskolás gyerekek részvételével zajló napközis tábor vezetői ebben az évben a tavaly is a városban vendégeskedő József Attila-díjas költő, Lackfi János és a táborvezetőként ebben az évben debütáló Molnár Krisztina Rita költő.

hirdetés

A tábor ebben az évben is megtelik olyan gyerekekkel, akik szeretik a meséket, a rímeket, a verseket, azokat a különös, olykor nyaktörő mutatványokat, amelyeket a szavakkal lehet művelni.

A délelőtti és délutáni közös versírásokat, kínrím-faragásokat és meseköltögetéseket idén több program is kiegészíti. Két helyi egyesületnek köszönhetően délelőttönként természetesen a szófaragásra épülő aktív játékokat, sorversenyeket, gólyalábas „gátfutást” tartanak, délután pedig az aznapi szövegeket formázhatják meg a gyerekek kézműves foglalkozáson. A hét különleges programjának ígérkezik, amikor a gyerekek egy lovasszekérrel sétakocsikázás keretében alkotnak majd.

Lackfi Jánostól megtudtuk, hogy örömmel jön idén is vezetni ezt a tábort. Nagyszerű ötletnek tartja, hogy az intézmény vezetője kitalálta, hogy ha van agyagozó meg lovastábor, miért ne lehetne szófaragó is. A költő meggyőződése, hogy az írást tanítani lehet. És kellene is tanítani, minél több helyen. Akár kórházakban vagy börtönökben, terápiás céllal. Sok olyan szürke vagy fehér foltja van a létezésünknek, amit nem veszünk birtokba, az írás is ilyen – ebben segíthet ez a tábor is.

Az intézmény vezetője, Halmai-Nagy Róbert elmondta, örülnek a növekvő érdeklődésnek, valamint hogy a tábor az EKF társrendezvénye lett. Távolabbi terveik között szerepel, hogy – akár már a jövő évtől – a tábor bentlakásos lehessen, így az ország más részeiből is érkezhetnek gyermekek Kozármislenybe szavakat faragni.