Hetvenöt milliárd jut kutatásfejlesztésre

Uniós és hazai forrásokból kutatásfejlesztési projektek megvalósítására összességében 75 milliárd forint értékben jelennek meg pályázatok az év első felében – jelentette be Cséfalvay Zoltán az egyéves magyar EUREKA elnökség eddigi eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

hirdetés

Ebben a félévben mindenképpen megjelennek azok a pályázatok, amelyek keretében a kutatásfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások juthatnak forrásokhoz. Cséfalvay Zoltán elmondta, a 75 milliárd forintos keretösszeg majdnem fele uniós forrásból, másik része pedig az innovációs alapból származik majd.

A támogatások egy része a vállalkozások technológiai fejlesztését segíti, mondta az államtitkár, másik részükkel pedig a kis, a közepes és a nagy kutatásfejlesztési projekteket támogatja majd. A keretösszegből ötmilliárd forint áll rendelkezésre nemzetközi K+F-programok elősegítsére. Ez utóbbin belül egymilliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre az EUREKA-programok, azaz hazai és külföldi közös projektek finanszírozására.

Azok a vállalkozások vehetnek részt az EUREKA-pályázatokban , amelyek találnak egy külföldi, szintén EUREKA-tagállamból származó partnert egy adott projekthez. A támogatást az egyes országok kormányaitól kapják így meg a vállalkozások; Magyarország esetében 20-70 millió forint juthat egy-egy projektre. Mint mondta, a határokon átívelő kapcsolatok segítségével a fejlesztésekben érdekelt társaságok egyrészt meg tudják osztani költségeiket, másrészt egymás tudásbázisát tudják hasznosítani.

Az EUREKA elnökségi feladatait egy évre vette át Magyarország az EU-elnökség után, tavaly júliusban. Az alapításkori 18 tagországgal szemben most 39 állam és az Európai Bizottság tagja a nemzetközi szervezetnek. Az EUREKA egy olyan kormányok közötti együttműködés, amely az innovációt, az új tudásra épülő gazdasági növekedést hívatott támogatni.

Páva Zsolt a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy megindul a kutatásfejlesztési projektek támogatása, ugyanis, mint utalt rá, Pécs maga is segíti a programokat. Kiemelte, a jelenleg építés alatt álló Science Building jó helyszíne lehet kutatásfejlesztési projektek kidolgozásának.