Hitközségi kézben a Tímár utcai otthon

Az önkormányzat a Pécsi Zsidó Hitközségnek adta át a Tímár utcai idősek otthonát. A város azt várja, hogy az új fenntartó kedvezőbb finanszírozási feltételek mellett működtetheti az intézményt. Pécs ezzel együtt megnyitná a Tüzér utcában idén bezárt telephelyet.

Az önkormányzat novemberben döntött arról, hogy a Pécsi Zsidó Hitközségnek adja vissza azt a bérleményt, amely a hitközség tulajdonában volt, s azt a város 2015-ig vette bérbe az izraelitáktól. A közel ötven főt befogadó létesítményből immár megkezdték a kiköltözést, december 30-tól már az új fenntartó, új dolgozókkal gondoskodik az ellátottakról.

hirdetés

Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke elmondta: az itt dolgozókat az önkormányzat máshol helyezte el, s lecserélésükre azért volt szükség, mert a hitközség nem közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatja majd a dolgozókat, hanem más munkajogi formában.

Az elnök leszögezte: a hitközség az intézményt továbbra is idősotthonként kívánja működtetni, és még jobb ellátást tudnak biztosítani. Az intézmény ezentúl nem csupán Pécsről, hanem az ország minden tájáról fogad majd lakókat. Goldmann Tamás úgy véli, hogy a jövőben is többségében keresztények és pécsiek laknak majd náluk – bár szeretnének előnyt biztosítani a hozzájuk jelentkező zsidó származású rászorulóknak.

Mint mondta, az 58 lakóból 43-an maradnak meg náluk, akik továbbra is ugyanazt az ellátást kapják, mint eddig, annyi változást azonban lesz, hogy csak kóser ételeket kínálnak majd az időseknek, ám – amennyiben ezt igénylik – bárki saját maga hozhat más jellegű ételt is fogyasztásra.

A gondozotti létszám csökkenésével kapcsolatban azt mondta, hogy vélhetően voltak olyanok, akik ragaszkodtak ápolóikhoz, és ezért távoztak, mások pedig nem kívántak az új fenntartó mellett a házban maradni.

Elmondta azt is, hogy a felekezetek számára biztosítják a házon belül azt, hogy különböző istentiszteleteket tartsanak, ám a közösségi terekben nem lesznek kint a különböző vallási jelképek.

Az önkormányzat megnyitja a közelmúltban bezárt Tüzér utcai telephelyet is, ahol a főépületben és két melléképületben 58 férőhelyes, ápolást, gondozást nyújtó idősek otthonát alakítanak ki. Ehhez kisebb felújításra lesz szükség, amelyhez pályázatot is beadott a város.