Hivatali központ lehet a Magasházból

Városházi és kormányzati hivatalok, valamint közmű- és közszolgáltató cégek ügyfélszolgálatai költözhetnek be a Magasházba, ha egy most készülő tanulmány ezt indokolja. A még jelenleg is magánkézben lévő épület további sorsát mindenképpen rendezné a városháza.

hirdetés

Egy most készülő tanulmány többek között arra a kérdésre keresi majd a választ, hogy mely önkormányzati funkciók költöztethetőek az ingatlanba, és melyeknek szükséges jelenlegi helyen tartásuk. Az is kérdéses az átalakítások elindítása előtt, hogy az átköltözéssel, egységes elhelyezéssel mely önkormányzati cégek lehetnek érintettek; mely társaságok ügyfélszolgálatait lehet összevonni.

Az új, a kormányzati hivatalokat egy fedél alá hozó kormányablak kapcsán fel kell mérni azt is, hogy az államigazgatás területi szervei milyen számban és milyen területigénnyel költözhetnének az új irodaingatlanba, valamint hogy a kiüresedő épületeket milyen módon lehet hasznosítani; ez számszerűsíthetően mekkora bevételt jelenthet – sorolja a Páva Zsolt polgármester által jegyzett előterjesztés a tennivalókat.

Emellett a kutatás részletekbe menően azt is megvizsgálja, hogy a korszerű, energiatakarékos, egységes elhelyezés milyen fajlagos, illetve abszolút mértékű költségcsökkentést jelent a jelenlegi elhelyezési viszonyokhoz képest.

Hogy a tervekből mikor lesz valóság, s egyáltalán lesz-e, az nagymértékben függ a dokumentum eredményeitől. Mint ismert, Pécs már korábban lépést kezdeményezett a Magasházat környező Megyeri és Steinmetz téri területek fejlesztésével kapcsolatban. E szerint a lakókörnyezet és a növényzet maximális kímélésével üzemeltethető mélygarázsok építhetők ide. A Magasház funkcióval való megtöltése azonban elengedhetetlen a fejlesztéshez; a város ezért indult el most ilyen irányba.

Az előterjesztés szerint a Magasház jelentős alapterületével, frekventált elhelyezkedésével, jó megközelíthetőségével, akár egy átfogó felújítást követően jelen formájában, akár bontás útján történő újjáépítése által színvonalas, a jelen kor elvárásainak megfelelő egységes, központi helyszíne lehet a területi közigazgatásnak, beleértve a kapcsolódó ügyfélszolgálati tevékenységet is. Ezzel a szolgáltató központ megvalósítása – annak jelentős ügyfélforgalma
által – egyúttal a garázsok hosszú távú rentábilis működtetésének garanciájává is válhatna – szól az előterjesztés.

A Magasház mindenesetre még nincs is az önkormányzat tulajdonában, s a város csak akkor kívánja azt megszerezni, ha a hasznosítás anyagilag megéri. A környező területek fejlesztését végző Szigeti Garázs Kft., valamint a Magasház jelenlegi tulajdonosa, a La Torre 2008 Ingatlanfejlesztő Kft. között már megtörtént a kapcsolatfelvétel, mely az időközbeni tárgyalások eredményeképpen konkrét formát öltött, s elvi egyetértés alakult ki a szellemház tulajdonának visszaadásáról.

A vizsgálatok a következő hónapokban zárulhatnak le, így akkor derül ki, hogy végre megoldódik-e a húsz éve rendezetlen sorsú ház ügye.