Lagzira hívogatnak majd Pécsen

Már februárban kézfogóval, majd hívogatókkal elkezdődik az XXI. Sárközi Lakodalom, amelynek ezúttal a Sárköz fővárosa, Decs lesz a házigazdája.

hirdetés

Újdonság, hogy az előkészületek február 11-én elkezdődnek, amikor a fiús ház a lányos háztól elkéri a menyasszonyt, a hagyományos játékon a kézfogó történetét elevenítik fel – mondta hétfőn az MTI-nek a június utolsó hétvégéjén, 28. és 30. között rendezendő program előkészületeiről Biczó Ernő, a település polgármestere.

Új elem az is, hogy ezt követően hívogató sorozatot rendeznek: a pár és kísérete a sárközi falvak nagyobb rendezvényein meghívják a szomszéd településeken élőket a lakodalomra. A tervek szerint februártól júniusig a Sárköz mellett Szentendrén, Siófokon, Szekszárdon, Pécsett és Kaposváron is bemutatják a régi népszokásra épülő, egyórás hívogató műsort.

Decs polgármestere hozzátette: arra törekszenek, hogy a Sárközi Lakodalomra ellátogatók minél jobban figyelemmel kísérhessék a programot a menyasszony öltöztetésétől kezdve a “tyúkverőig”, azaz addig, amíg az ifjú párt hajnalban a násznép hazakíséri. Az eseményeket a tervek szerint interneten élőben közvetítik majd, és kivetítőkön is követheti a közönség a színpadi rendezvényeket.

A háromnapos programban a lakodalom hagyományainak visszatérő felidézése, sárközi hagyományőrző együttesek műsora mellett szerepel lakodalmi ételek főzőversenye, viselettörténeti kiállítás, táncház és a Sárköz jelenéről szóló konferencia is. A részletes programról a rendezvény hétfőtől működő honlapja, a sarkozilakodaom.com tájékoztat.

A Sárközi Lakodalmat először 1966-ban rendezte meg Sárpilisen Bogár István néprajzkutató. A programot, amelyre alkalmanként több ezer fős közönség látogat el a tájegységbe, felváltva rendezi meg az öt sárközi település. Ezt megelőzően, 2009-ben Alsónyék volt a hagyományőrző sorozat házigazdája.