Videó: veszélyben a kismamák, csecsemők!

Szédülés, kiszáradás és ájulás. Ezek a veszélyek fenyegetik a terhes kismamákat a kánikulában. Az újszülöttek és a csecsemők pedig könnyen hőgutát kaphatnak. A szakemberek azonban azt mondják, a bajt egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem Szülészeti Klinikáján még a ventilátor is kevés, annyira meleg van a kórteremben. A kismamák nagyon nehezen viselik a napok óta tartó hőséget. Rosszul alszanak, naponta többszöri zuhanyzással próbálják magukat hűteni.

A csaknem 40 fokos hőmérséklet ártalmas lehet a kismamáknak. A tűző napra egyáltalán nem tanácsos kimenniük, mert könnyen napszúrást kaphatnak, szédülhetnek, de akár el is ájulhatnak. Számukra a hűvös vagy árnyékos helyek az ideálisak. A folyadékpótlás pedig nagyon fontos. A kismamáknak napi 3-3,5 liter vizet meg kell inniuk.

“Azért is fontos ez, mert hogyha nem pótolják azt a folyadékot, amit elveszítenek az izzadással, akkor a vérnek a besűrűsödése révén esetleg a méhlepény átáramlása is romolhat. Ez viszont már kedvezőtlen hatású a magzat számára” – mondta el a Pécs Tv riporterének dr. Veszprémi Béla, a PTE Szülészeti Klinikájának egyetemi docense.

Az újszülöttek is bágyadtabbak a hőségben. Ők még nem izzadnak, ezért nehezebben tudják leadni a felesleges hőt, ezért többször megmérik a testhőmérsékletüket.

Nemcsak a kórházban, hanem otthon is vigyázni kell a kicsikre. A szoptatás mellett néha meg lehet kínálni őket forralt, lehűtött vízzel, az öltözködés pedig különös figyelmet igényel. A szakemberek szerint nem kell őket annyira félteni, hogy megfáznak. Azt mondják, szellős ruhákba öltöztessük a piciket, a hőségben pedig ne vigyük őket ki. Inkább este vigyük őket sétáltatni, amikor már lehűlt a levegő.

A szülészorvos szerint egyébként tévhit, hogy kánikulában több baba jön a világra. Mint mondja, inkább a hideg indítja meg a szüléseket. Épp úgy, ahogy a frontok. A következő napokban ezért érdemes odafigyelni a mindenórás kismamákra. Pénteken ugyanis hidegfront vonul át az országon.