Hogyan tovább az EKF-program után?

Hogyan tovább az EKF-program után? Hogyan folytatható…Hogyan lesz fenntartható…Melyek a következő lépések? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keres válaszokat „A kulturális város után” címet viselő konferencia szeptember 24-25-én.

hirdetés

A 2010-es EKF-program hátterében Magyarország egyik legnagyobb kulturális infrastruktúrája jött létre Pécsett és a kultúra teljesítményeire alapozott városfejlesztési koncepció fogalmazódott meg a program kapcsán. De hogyan lehet a munkát folytatni és melyek a következő lépések?

Azóta, hogy Pécs elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, nem csupán a városban történtek alapvető változások. Az elmúlt két év globális válságsorozatai és a nyomukban ma is tartó recessziók számos ponton forgatták fel a városfejlődés meghatározó elképzeléseit. A kultúra alapú városrehabilitáció nemcsak gazdasági hátterének elvesztése, de a javarészt figyelmen kívül hagyott földrajzi és léptékbeli különbségek okán is újragondolásra szorul.

A nemzetközi téren vezető szakmai és akadémiai szereplők részvételével zajló konferencia a legújabb példákat és módszereket mutatja be a világból, és keresi a Magyarországon és Pécsen is alkalmazható stratégiákat a kulturális városfejlesztésben és a szakmák együttműködésében. Különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a világ különböző tájain kialakult fejlesztési modellek közép- és kelet európai adaptálhatóságának kérdései.

A konferencia arra is válaszokat keres, hogy mi változott meg a városok irányításában az elmúlt 20 évben, és hogyan kell vezetni-menedzselni ma a városokat, miként vehetnek részt a város polgárai a fejlesztési célok megfogalmazásában.

Az elhangzott előadások tanulságai egy kiadványban jelennek meg, hogy ezzel segítsék Pécs és más magyar városok vezetőit az átalakításokhoz nélkülözhetetlen döntések előkészítésében.

A konferencia a Dél-Dunántúli Építész Kamara által szervezett Építészet és Kontextus programsorozat részeként valósul meg (www.ek2010.hu).

Illusztrációnk a  Zsolnay Negyed, a Zsolnay Mauzóleum valamint a  Pécsi Konferencia- és Koncertközpont július közepi bejárásán készült.