Hogyan utazzunk kedvenceinkkel?

Külföldi útjuk során évről évre válaszút elé kényszerülnek a háziállat-tulajdonosok, hogy otthon hagyják-e kedvencüket vagy magukkal vigyék az állatot. Valakinek persze lehetősége sincs odahaza hagyni az ebet, cicát. Nekik segítünk legfrissebb, utazási tanácsokról szóló sorozatunkban.

hirdetés

Manapság az európai polgárok könnyűszerrel magukkal vihetik kedvtelésből tartott háziállataikat, ha egyik uniós tagországból a másikba utaznak. Az Európai Unió a legtöbb tagállam vonatkozásában összehangolta a kutyák, macskák és vadászgörények utaztatásával kapcsolatos nemzeti szabályozást.

Mindössze arról kell gondoskodni, hogy házi kedvence rendelkezzen érvényes oltási igazolással veszettség ellen, mikrochippel vagy olvasható tetoválással és állatorvos által kibocsátott kisállat-útlevéllel.

További vizsgálatot is el kell végeztetni annak igazolására, hogy az állatnak adott oltás hatásos védelmet biztosít veszettség ellen akkor, ha Írországba, Máltára, Svédországba vagy az Egyesült Királyságba készülődünk.

A kisállat-útlevelet az Európai Unióval szomszédos országokba tett utazások során is használni lehet ki- és belépéskor, amennyiben az adott országban a veszettség előfordulása hasonló mértékű, mint az EU-ban. Ezek között az országok között említhető Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, San Marino, Svájc és Vatikánváros.

A macskákon, kutyákon és vadászgörényeken kívül minden állat vonatkozásában az egyes uniós tagországok nemzeti rendelkezései irányadóak.

Ha repülőutat tervezünk, és házi kedvencünket is magunkkal szeretnénk vinni, a jegyfoglalás előtt feltétlenül felvilágosítást kell kérni a járatot működtető légitársaságtól. A különböző vállalatok ugyanis más-más feltételekkel szállítanak kisállatokat. Általában a következőket követelik meg az állat gazdájától: az állatot biztonságos dobozban vagy ketrecben kell szállítani; a célország által előírt igazolások, köztük az oltási igazolások és belépési engedélyek mindegyikét be kell szerezni.

A légitársaságok eltérő díjszabást vezettek be az állatok szállítása tekintetében. Egyesek közülük ugyanazt a tarifát alkalmazzák, mint a poggyásztúlsúly esetében (például kilogrammonként 20 eurót), míg mások átalánydíjat (például repülőutanként 50 eurót) számolnak fel a kisállatok szállításáért.