“Hol volt az emberség 70 éve?”

Ez a kérdés is elhangzott a pécsi és Pécs környéki zsidóság deportálásnak 70. évfordulója alkalmából rendezett három napos megemlékezés-sorozat utolsó napján a pécsi zsidó temetőben.

hirdetés

Vasárnap délelőtt 10 órától a temetőben kegyeletes megemlékezés és koszorúzás zajlott a holokauszt pécsi és környékbeli áldozatainak emlékére. A Mártírok Emlékművénél Pécs város és Baranya megye vezetői, az egyházak képviselői, a diplomáciai testületek, pártok és társadalmi szervezetek, továbbá Pécs polgárai rótták le tiszteletüket koszorúk, virágok elhelyezésével.

holokauszt1 másolat

A megemlékezésen beszédet mondott többek között Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, Goldmann Tamás, a Mazsihisz Pécsi Hitközségének elnöke, Udvardy György, pécsi megyéspüspök, de képviselte magát a pécsi önkormányzat, a református és az evangélikus egyház, valamint a hit gyülekezete is.

A megemlékezés után koszorúzás következett, majd a RIF-szappanok emlékművénél helyeztek el kavicsokat.

A megemlékezés koszorúzással folytatódott az egykori gettó falán elhelyezett emléktáblánál a Mártírok útján, amit gyászistentisztelet követett a zsinagógában.

holokauszt3 másolat