Hoppá! Mégis megépülhet a kispiac!

Alighanem már csak néhányan bíztak abban, hogy valaha megvalósulhat a Búza téri kispiac, most mégis lehet remény arra, hogy a belvárosban élők visszakapják a szocialisták idején elprivatizált piacukat. 

hirdetés
Uránia Mozi

Az MSZP-s városvezetés idején a pécsi városüzemeltetési társaság olyan szerződést kötött egy magáncéggel, ami miatt gyakorlatilag alig maradt mozgástere az önkormányzatnak a belvárosi piac megépítésére. A hatalmas, több ingatlanból álló belvárosi területet ugyanis azzal a feltétellel adták el a befektetőnek, hogy oda 2010-ig új csarnokot építsen a városnak, cserébe a vállalkozás magánlakásokat húzhatott fel.

A kispiac projektje azonban nagyon döcögősen haladt, eleinte csak a határidőket tolták ki, később már nem is lehetett tudni, hogy egyáltalán megépül-e a közkedvelt, ám ledózerolt piac helyén az új létesítmény.

Most azonban úgy tűnik, mégiscsak bizakodhatunk: a magáncég, a Minerva-Udvar Kft. tulajdonosi szerkezete az év elején jelentősen átalakult, és sikerült egy olyan egyezséget kötnie a városi vagyonkezelővel, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-vel, amely révén egy modernebb, nagyobb létesítményegyüttes jöhet létre, ráadásul határidővel.

A szerződés szerint a magáncég legkésőbb 2020 júliusáig csaknem félmilliárdos beruházásra köteles. A pécsi közgyűlésen Decsi István alpolgármester az új megállapodásról szólva elmondta, valóban hányatott sorsú ügy volt, most a tulajdonosváltással előnyös megoldás születhet.

Kővári János (ÖPE) szerint akkoriban egy máig tisztázatlan ingatlaneladás történt, mint fogalmazott, anno a szocialista városvezetés idején egy pillanat alatt került át a tulajdon magánkézbe.

A beruházó a megállapodás szerint összesen 720 négyzetméternyi üzlethelyiséget, lakásokat – 160 négyzetméter területen – valamint 10 teremgarázst ad át a városnak. Szintén a városé lesz egy közel 1000 négyzetméteres rendezett rész és egy új játszótér. Ezek mellett aszfaltoznak is és új térkővel burkolnak egy közel 700 négyzetméteres területet. Érdekesség, hogy geotermikus energiával szeretnék a teljes tömb hűtését és fűtését megoldani.