Hoppál kiakadt a bankokra

Hoppál: nemzetiségi kultúrát ápolnak

Megdöbbentőnek tartja a Fidesz, hogy a hírek szerint egyes bankok nem tartják be az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatos törvényi előírásokat – közölte Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Mint mondta, alig egy hete lehet megtenni az ingyenes készpénzfelvételhez szükséges nyilatkozatot, egyes bankok máris próbálják “megúszni” a díjmentes pénzfelvétel kötelezettségét. A szóvivő emlékeztetett, hogy a pénzügyi rezsicsökkentésről szóló törvény világosan kimondja, a bankok nem emelhetik díjaikat az ingyenes készpénzfelvétel miatt. A hírek szerint ennek ellenére két pénzintézet mégis megszegte a szabályokat – közölte. Hoppál Péter szerint ez megdöbbentő, főleg azután – folytatta -, hogy a közelmúltban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) éppen az ilyen “trükkök” alkalmazása miatt kilencmilliárd forintos büntetést szabott ki bankokra, amelyek megpróbálták megakadályozni, hogy a devizahiteles családok élhessenek a végtörlesztéssel.

Hoppál Péter

Az ingyenes pénzfelvétel célja a lakosság banki költségeinek csökkentése – hangsúlyozta a Fidesz szóvivője, majd úgy fogalmazott: “nem engedjük, hogy a bankok degeszre keressék magukat a magyar munkavállalókon, vagy hogy a magyar családok költségeit a saját profitjuk érdekében emeljék, és aránytalanul megcsapolják a bankszámlákat”. A Fidesz ezért helyesli, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rögtön lépett, és vizsgálatot indított annál a két pénzintézetnél, amely esetében felmerült a gyanú, hogy az ingyenes készpénzfelvétel miatt felemelte egyéb díjait – mondta. Hozzátette azt is, bíznak abban, hogy további bankok nem próbálják meg a díjmentes pénzfelvétel megakadályozását “különböző adminisztrációs trükkökkel”. Hoppál Péter kérdésre elmondta, információik szerint eddig már több tízezer ember regisztrált az ingyenes pénzfelvételhez.

Az MNB pénteken közölte az MTI-vel: célvizsgálatok keretében ellenőrzi, hogy a bankok a 2014. február 1-jétől érvényes, a fogyasztók számára havi kétszeri – maximum havi 150 ezer forint összegű – ingyenes készpénzfelvétel bevezetése miatt nem emelnek-e egyoldalúan díjaikon, jutalékaikon.

A pénzügyi felügyeleti hatóság hangsúlyozta: a havi kétszeri készpénzfelvétel ingyenességét biztosító törvény egyértelmű a tekintetben, hogy ennek biztosítása miatt a bankok nem módosíthatják a fogyasztóra nézve kedvezőtlenül a szerződésben meghatározott díjakat, költségeket. Az ellenőrzött bankok között szerepel a Sopron Bank Zrt. és az MKB Bank Zrt. is, amelyek a napokban tették közzé új díjaikat.

Arra a felvetésre, hogy a Demokratikus Koalíciót (DK) vezető Gyurcsány Ferenc eltörölné a nyugdíjkorhatárt, Hoppál Péter szombati tájékoztatóján azt válaszolta: a DK “őrült javaslatai” nyilván a közeledő választásnak tudhatók be. Ez az elképzelés csak a gazdagokat segítené, a minimálbéreseket vagy az átlagkereset alatti jövedelműeket pedig akár életfogytiglani munkára ítélné – értékelte a szóvivő.

  • tüketlen

    Én meg a PÉTERRE -mert nem tud hihetően hazudni , vagy ennyire HÜLYÉNEK nézi az itt rekedteket! “HA AZ MSZP KERÜL HATALOMRA BE VEZETI AZ INGATLAN ADÓT” ezt Ő mondta !!!!

  • nemtudomki

    Már a vízcsapból is Hoppál folyik! Én le is eresztem a szennyvízcsatornába!