Hoppál Péter megerősítette: rövidesen érkezik a kétmilliárdos állami támogatás a ZSÖK-höz

Hoppál Péter egy sajtótájékoztatón

A pécsi városvezetés elmúlt egy évét értékelte sajtótájékoztatón Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője. Nem szeretnénk már a cikk elején spoilerezni, de nem elégedett a várost vezető koalíció teljesítményével. Osztályozta is azt, nem túl vajszívűen.

A politikus felidézte, amit Péterffy Attila tavaly ősszel mondott egy fórumon, még polgármester-jelöltként. E szerint az ellenzéki összefogásba beállt pártok megígérték neki, hogy ügyek mentén fognak politizálni, de tart tőle, hogy lesznek zavarok. Hoppál szerint az egész évet zavarok jellemezték, nincs teljesítmény, Péterffy ugyan próbál városvezetőként fellépni, látszanak a kormányzat irányába történő lépések, de mindez “nem érvényesül valóra váltott cselekvésekben”, mert a pártok frakciói ezt akadályozzák. Hoppál úgy véli, visszajött a régi baloldal és az új baloldal, minden párt csak a saját hasznát nézi, a hatalomért és a pénzért folyik a játszma. 

Hoppál szerint a városvezetés első döntései nem városfejlesztési jellegűek voltak, hanem kifizetőhellyé tették a városházát, “szétszaggatták Péterffy civil köntösét a pártok”. 

Elmaradt ígéreteket kért számon a fideszes politikus a városvezetésen, Péterffyék szerinte adócsökkentést ígértek, de ilyen nem történt. Hoppál úgy véli, a gazdaságfejlesztésben sem történt előrelépés, ilyen előterjesztés nem került a közgyűlés elé.

A pécsiség szerinte csak jelszó volt, miközben “Budapestről importáltak” tanácsnokokat, és cégvezetőket, azaz budapesti pártközpontok érdekeihez kellett igazodni – mondta.

A szakmaiság sem valósult meg – véli a politikus. Miért nem jelenik meg a szakmaiság a stratégiákban, miért utasítja el az ellenzék irányából érkező szakmai javaslatok a városvezetés – tette fel a költői kérdést a képviselő, aki hozzátette, a civilek önkormányzati munkába való bevonása sem történt meg.

Ezzel párhuzamosan szerinte a hajléktalanok köztéri jelenléte mindennapossá vált a városban, kéregetők lepték el Pécset, a városvezetés pedig nem tudja kezelni a helyzetet.

Hoppál kijelentette: utcai verekedések vannak, Pécs pedig az autós üldözések városává vált, “droggal kapcsolatos ügyek borzolják a kedélyeket”, ezért szerinte több energiát kéne fektetni a bűnmegelőzésre. 

Beszélt arról, hogy álláspontja szerint a közbeszéd stílusa is nagyot zuhant, nem szokványos újságírói kifejezéseket és megjegyzéseket, és polgármesteri főtanácsadói megnyilvánulásokat emlegetett, amelyek szerinte bekerültek az országos sajtóba.

Elmondta, a gazdaságfejlesztési program 2017 után jó eredményeket hozott a városban, nőtt az iparűzési adó, ez a program viszont nem folytatódott, a gazdaságfejlesztési főosztály látványos bukást szenvedett el, a vezetője botrányosan távozott – mondta. A városvezetés eközben civilektől, peremkerületi részönkormányzatoktól, óvodáktól von el pénzeket – tette hozzá.

Politikai tisztogatásoktól volt hangos a város az elmúlt egy évben, amelyek a városi cégeknél és intézményeknél történtek – így Hoppál. Eközben egyetlen támogató partnere van a pécsieknek, Magyarország kormánya – mondta a képviselő. A kormány szerinte “nem nézi azt, hogy színváltozás történt”, továbbra is jönnek a támogatások Pécsre, ezért hazugság, hogy a kormány nem segíti a várost. Örömmel jelenti – mondta -, hogy rövidesen érkezik a Zsolnay Örökségkezelő 2 milliárdos állami támogatása, szerinte azért kellett eddig gondolkodni a minisztériumokban, mert a járványhelyzet felülírta ezt az évet, elmaradtak a nagy rendezvények. Lobbiztak azért, hogy ne csökkentsék a ZSÖK finanszírozását – jelentette ki a fideszes képviselő.

Mint fogalmazott, a polgármester jó szándékát felfedezni véli, de a jó szándék elvetél a mögötte álló politikai erők éhsége miatt. Ezért az elmúlt egy évre osztályzatként csak elégtelent tud adni – mondta.

Lapunk megkérdezte a képviselőt, mit gondol, miért ingyen adta oda a kormányzat a Király utcai, korábban állami tulajdonban lévő FEK-et a Fidesz-közelinek tartott, a Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) fenntartó alapítványnak, miközben az alapítványt az elmúlt hónapokban az állam brutálisan feltőkésítette. Ugyanezt a gesztust egyébként a kormányzat korábban nem tette meg a fideszes önkormányzatnak sem, amely szintén szerette volna megkapni az ingatlant.

Megkapta ajándékba a FEK-et a kormány kedvenc alapítványa

A politikus megköszönte a kérdést, válaszolt is, de az ingyenesség okára nem adott semmilyen magyarázatot.

Hoppál elmondta, az MCC a kárpát medencei tehetséges diákokat segíti, hasonlóan ahhoz, ahogy azt a rendszerváltás előtt az Eötvös Collegium tette. Örül neki, hogy nagy állami forrásokhoz jutott az MCC, és így a költségvetésében benne tud lenni az, hogy egy ilyen “tájsebet” megszüntessen és felújítsa azt. Hoppál megerősítette, hogy az állami tulajdonú épületet mindegyik városvezetés megpróbálta megszerezni, örül, hogy ezt a 17 éves tájsebet sikerül felszámolni, az MCC kezelésbe veheti és forrása is lesz rá, hogy felújítsa. 

Szerinte ezzel “két legyet ütünk egy csapásra”: megújul az épület, és az utcába, a belvárosba élet költözik.

hirdetés

Hirdetés