Húszéves a Magyar Államkincstár

A Magyar Államkincstár fennállásának húszéves évfordulója alkalmából köszöntötte Lábadyné Csaba Anikó, a Magyar Államkincstár Baranya Megyei Igazgatóság igazgatója a területi szervnél több mint húsz éve jogviszonyban álló kormánytisztviselőket a 2016. június 30-án Pécsen megtartott ünnepség keretében.

hirdetés

A Magyar Államkincstár a hazai pénzforgalom mintegy 25 százalékát bonyolítja le, emellett mintegy 870 milliárd forint értékű forintban kibocsátott magyar állampapírt kezel az ügyfelek számláin, továbbá mintegy 13 ezer intézmény számláját vezeti és végzi a több mint 900 ezer közszférában dolgozó illetményének számfejtését.

Lábadyné Csaba Anikó igazgató felidézte a Kincstár történetét, megemlítette a szervezeti és hatáskörbeli változásokat, beszélt a Kincstár jövőjéről, ismertette a szervezet stratégiáját és hangsúlyozta az alapítás óta folyamatosan bővülő feladatokat:
2015-től a Magyar Államkincstár látja el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) közreműködő szervezeti feladatait, továbbá szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzési tevékenységet végez az önkormányzatok, társulások és általuk irányított költségvetési szervek vonatkozásában.

Az elmúlt időszakban az állampapír forgalmazási szolgáltatások minél szélesebb körben való elérése érdekében országszerte új értékesítési pontok nyíltak, így Baranya megyében már nem csupán Pécsen, hanem a mohácsi, a szigetvári és a siklósi állampapír-értékesítési pontokon is várják az ügyfeleket.

Kiemelte továbbá, hogy a Kincstár szolgáltatásait folyamatosan megújítja, amelynek keretében bevezetésre került az új központosított illetmény-számfejtési rendszer, folyamatban van a számlavezető rendszer fejlesztése és egységesítése.

A történeti áttekintést követően az igazgató asszony a Megyei Igazgatóság állományából 38 főnek nyújtott át ajándékcsomagot, megköszönve elkötelezett munkájukat.

Az évforduló méltó megünneplésének alkalmából jubileumi logó is készült, melynek részét képező “két évtizede, pontosan” jelmondat a Kincstár fennállásának időtartamát, valamint az intézmény tevékenységének legfontosabb ismérveit – pontos elszámolás, pontos adminisztráció – jelöli, illetve fejezi ki.