Húszmilliárdnyi hitel a pécsi egyetemistáknál

A Pécsi Tudományegyetemen eddig több mint húszmilliárd forintnyi diákhitelt vettek fel a hallgatók, s bár kedvező kamatozású a hitel, ám ha nem vigyázunk, akkor néhány év alatt meg is duplázódhat a tartozás.
Lapunk egyik olvasója ugyan rendszeresen dolgozott, ám ez nem volt elegendő a tanulmányai finanszírozására, így a 2001-es esztendőtől kezdődően néhány féléven keresztül igénybe vett diákhitelt is, összesen 860 ezer forintot kapott.

hirdetés

A törlesztést egyetemi tanulmányainak befejeztével, 2006-ban kezdte el, ám jövedelme miatt sokáig alig-alig tudott fizetni. Így végül megduplázódott a hitele, ráadásul 2011-ben pont annyival – közel hetvenezer forinttal – nőtt a tartozása, mint amennyit átutalt hitelezőjének.

Mint azt a Diákhitel Központ Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója, Imre Zita e-mailben közölte, már az egyetemi évek alatt – amíg nem kötelező a törlesztés -, ha van rá mód, érdemes előtörleszteni, hogy a felvett tőketartozás ne nőjön. Hozzátette: az első két évben a minimálbér alapján meghatározott törlesztés még a kamatokat sem fedezi, ilyenkor tanácsos az előírt összegen felül fizetni.

A társaság a hitel-visszafizetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat – köztük előtörlesztés, előteljesítés, kedvezmények – mindig postázza, így felhívják a figyelmet a lehetőségekre – mondta.

Egyébként a Pécsi Tudományegyetem 28 ezer diákja eddig 20,2 milliárd forint hitelt vett fel. A diákok közül eddig 7.600-an fizették vissza a pénzt, s 22,1 milliárd forinttal tartoznak összesen.

A diákhitel kamatának mértéke 2012. január 1-jétől – továbbra is –  a társaság működése óta történelmileg legalacsonyabb szinten nyolc százalékon marad. A hitelkonstrukcióban felvehető összegek egyelőre változatlanok.

Mint az Index.hu megtudta, jelentős változást hozhat az, hogy a tervek szerint a kormány egy új, évente 800 ezer forintos plafonnal bíró diákhitel-konstrukciót vezetne be, amelyből csak a tandíjat lehet majd fizetni. Így azok is járhatnának felsőoktatási intézménybe, akik ezt az új törvény változásai miatt egyébként nem engedhetnék meg maguknak.