Hűtlen kezelés gyanújával vizsgálják a Gráf-érát

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint alapos a gyanú arra, hogy a vidékfejlesztési tárca korábbi döntéshozói egy pályázattal kapcsolatban elkövették a hűtlen kezelés bűntettét – írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

hirdetés

A lap közlése szerint több mint félmilliárd forintos kárt okozott a földművelésügyi minisztérium Gráf József korábbi miniszter vezetése alatt, amikor szakmailag indokolatlan módon 783,6 millió forintot utalt át a Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére megalakult Balegyenes szervezethez is köthető Magyarországi Leader Egyesületnek.

A revizori vizsgálat szerint a szerződésben foglaltakkal ellentétben az egyesületnek semmilyen személyi és tárgyi feltétele nem volt meg a pályázatban kiírt tevékenység végrehajtására, azt vállalkozók és alvállalkozók útján – egyfajta generálkivitelezőként – teljesítette. Végeredményben a teljes 783 millió 676 ezer forintot a hazai költségvetés terhére fizették ki, mivel a hiányosságok, szabálytalanságok következtében az európai uniós támogatást nem lehetett lehívni. A revizori jelentés szerint emiatt az államot 587 millió 757 ezer forintos kár érte – olvasható a Magyar Nemzetben.

A BRFK a határozatában rámutatott: alapos a gyanúja annak, hogy a vidékfejlesztési tárca döntéshozói a pályázattal kapcsolatban elkövették a hűtlen kezelés bűntettét, miközben tudhatták, hogy cselekedetük szabálysértő – írta a lap.