I. Pécsi Kesztyű Fesztivál – részletes program

2011. szeptemberében 150 éves a pécsi kesztyűgyártás. Ennek alkalmából új, hagyomány teremtő programot szervez a Pécsi Kesztyű Klaszter: a Pécsi Kesztyű Fesztivált.

hirdetés

A fesztivál fővédnöke Dr. Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere

Időpontja: 2011. szeptember 24 – október 9.

Helyszín: Pécs, Széchenyi tér, Nádor Galéria (Széchenyi tér 15.), Pécsi Kesztyű Márkabolt (Pécs, Ferencesek utcája 14.)

Szeptember 24., szombat:

09.00– 13.00: Technológiai bemutató és szakmai verseny
A pécsi kesztyűgyárak dolgozói közötti verseny, a szabászat, a díszítés, a varrás, a bélelés és a szegés munkafolyamatait az érdeklődök testközelből ismerhetik meg. Valamint a dolgozók

14.00 – 16.00: Családi vetélkedő
A család minden tagjának testhezálló próbákat kell kiállnia: a férfiak bőrt nyújthatnak, a nők bőrt fűzhetnek, az aprónép pedig díszít. Minden család, aki kiállja a próbát, szó szerint „ütős” ajándékot kap, és részt vehet az esti nyeremény sorsoláson.

16.00 16-30: A Bóbita Bábszínház „Etűd Pécsi Kesztyűre” előadása

16.30: Pécsi kesztyű divatbemutató a pécsi kézilabdás lányok és vízilabdás fiúk közreműködésével!!!

10.00 – 16.00: A Pécsi Kesztyű arca 2011 – fotózás
Keressük a 150 éves pécsi kesztyű arcát! Férfiak, nők, gyerekek! Aki kedvet érez hozzá, a téren öltsön pécsi kesztyűt, hogy fotósunk megörökíthesse benne. Az elkészült képekre a Pécsi Kesztyű Fesztivál facebook oldalán lehet szavazni.
A nyertesek hazavihetik azt a kesztyűt, amiben a fotó készült róluk. A legjobb fotók megjelennek a pécsi kesztyű weboldalakon, kiadványokban.

10.00 –tól: Pécsi Kesztyű tervpályázat

Szeptember 24-én a téren, majd 2 héten keresztül a Nádor Galériában bárki tervezhet Pécsi Kesztyűt. Ehhez mi biztosítunk kartont, előrajzolt praclikkal, és festéket. A fesztivál záró napján hirdetünk eredményt, a kesztyűgyárak döntése alapján. Az 5 legjobb kesztyűt meg is varrjuk, és tervezőik nevével együtt közzé tesszük a közösségi portálokon, ill. kiállítjuk a II. Pécsi Kesztyű Fesztiválon, 2012. szeptemberében.

Szeptember 24 – október 9:

150 éves a pécsi kesztyűgyártás – kültéri fotókiállítás a Széchenyi téren 150 éves a pécsi kesztyű – kesztyű kiállítás a Nádor Galériában · Válogatás a muzeális darabok közül (a Janus Pannonius Múzeum jóvoltából) · A jelenlegi pécsi kesztyűgyárak legszebb divatkesztyűinek bemutatása · A 2010 évi „Fingermarks” work shopon részt vevő külföldi és magyar művészek kesztyű témájú alkotásainak óriásfotó kiállítása. (Elizabeth de Vaal holland művész jóvoltából)

· A pécsi kesztyűgyár alaptója, Hamerli. Folyamatos filmvetítés (a Pécs-Baranyai Kerskedelmi és Iparkamara és a Pécs TV jóvoltából).