Időjárás – A Dunántúlon hajnaltól megnövekszik a szél

A Nyugat-Dunántúlon és északon, északkeleten elszórtan, másutt néhol valószínű záporeső, egy-egy zivatar is előfordulhat. A délies szél ma többfelé megélénkül, hajnaltól a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, elsősorban a Dunántúl északi felén és a főváros térségében gyakran megerősödik.

hirdetés


Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek és Izland közötti középponttal, illetve Oroszország fölött ciklon örvénylik. Hatásukra Északnyugat-Európában és a Kelet-európai-síkság északi felén sok a felhő, többfelé esik az eső, záporeső. A Brit-szigeteken 17, 25 fokot mérnek, míg a Skandináv-félszigeten, a Baltikumban és Oroszországban 13, 18 fok a jellemző kora délutáni hőmérséklet.

 

Ezzel szemben Dél- és Közép-Európa fölé szubtrópusi anticiklon nyúlik fel, amelyben meleg, száraz levegő biztosítja a nyárias időjárást, felhő is alig van az égen, és a hőmérséklet csúcsértéke jobbára 28, 35 fok között változik. A Kárpát-medence időjárását ma még az említett magasnyomás alakítja, hétfőn azonban – fölöttünk legyengülve – az északnyugat-európai ciklon hidegfrontja vonul át.

 

Várható időjárás az ország területére hétfő estig

Vasárnap többnyire derült időre számíthatunk, csak helyenként lehet erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Csapadék nem lesz. Hajnaltájt északnyugat felől szakadozott felhősáv ér el minket, ezért hétfőn a napsütés mellett átmeneti erősebben felhős időszakok is lesznek. A legtöbb napsütés a Tiszántúlon várható, tartósabban felhős területek az Alpokalján lehetnek.

A Nyugat-Dunántúlon és északon, északkeleten elszórtan, másutt néhol valószínű záporeső, egy-egy zivatar is előfordulhat. A délies szél ma többfelé megélénkül, hajnaltól a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, elsősorban a Dunántúl északi felén és a főváros térségében gyakran megerősödik. Zivatar környezetében viharos széllökés is lehet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 27 és 31 fok között várható, de délkeleten helyenként ennél egy-két fokkal melegebb, északnyugaton pedig hűvösebb valószínű.