Igazi ellenzékiként kér szót

Több mint száz törvényjavaslat, interpelláció, indítvány sorakozik Németh Zsolt képviselő tarsolyában, aki ezzel a legaktívabb képviselők között van az Országgyűlésben. A pécsi parlamenti honatyákat bemutató sorozatunkban ezúttal a Jobbik országgyűlési képviselője kerül sorra.
Németh Zsolt szerint ellenzéki képviselőként kérdésekkel, interpellációkkal tudja leginkább a figyelmet felhívni egy-egy problémára, így az elkerülő úttal, az M6/M60-as autópálya forgalmával kapcsolatos kérdéssel fordult az illetékes tárcához, vagy éppen a sztráda építése körüli anomáliák miatt várt választ. Így a Kodály Központ nemzeti fenntartásba való vételéről is tudakolta az illetékes minisztert, hiszen e létesítmény pusztán önkormányzati működtetése hatalmas teher lenne a városnak – közölte a képviselő.

hirdetés

– Az oktatási törvény megváltoztatásáról szóló javaslatomat ugyan nem fogadta el az Országgyűlés többsége, ám a Dr. Doktor Sándor szobrának eltávolítását célzó indítványom végül célba ért, bár nem parlamenti, hanem önkormányzati hatáskörben a helyi kormányzó többség előterjesztésére – mondta Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Szerinte az úgynevezett BAR-listások, azaz a Központi Hitelinformációs Rendszerbe kerültek megsegítését célzó kezdeményezését – miszerint ha az adós már kifizette adósságát, akkor egy év eltelte után kerüljön le a listáról – ugyan a költségvetési bizottság nem fogadta el, de később az mégis bekerült a törvényjavaslatok közé, vagyis sikerült indirekt módon hatnia.

Eredményei között van egy, a kormányoldal által támogatott törvényjavaslat is, amellyel azt szüntethetik meg 2012-től, hogy egyes cégek, biztosítók úgy jussanak hozzá adatainkhoz, hogy arról előzetesen nem kérik az engedélyünket. A jelenleg életben lévő szabályozás szerint ugyanis külön nyilatkoznunk kell arról, hogyha ezt nem szeretnénk – most ez megfordul, vagyis minden esetben zártan kell kezelni személyes adatainkat, amelyeket csak akkor használhatnak fel, ha arról külön rendelkezünk.

A honvédelmi és rendészeti bizottság tagjaként e területeket érintő kérdésekkel, így a NATO-radartelepítéssel is foglalkozott. Mint mondta, a Tolna megyei Medina részben azért jó helyszín, mert ott már most is működik egy lokátor, s az ott élők elfogadják az új objektum letelepítését, de azért részben rossz is, mert két kisegítőradart is építeni kell mellé, ennek költsége pedig a magyar állam büdzséjét terheli majd.

A jobboldali politikus szerint sajnálatos, hogy a 2013-ban induló új uniós fejlesztési ciklusban lehet csak szó arról, hogy jelentősebb mértékben javulhasson a vasúti közlekedés Pécs és Budapest között, hiszen több ezer egyetemista és főiskolás ingázik ezen a vonalon.

– 2014-ben kormányzati pozícióba szeretnénk kerülni, de ebben a ciklusban az a feladatnunk, hogy bizonyos ügyekre, visszásságokra rávilágítsuk a figyelmet, s próbáljunk megoldási javaslatot kínálni – emelte ki Németh Zsolt, aki szerint nehéz a kétharmados kormánytöbbséggel szemben dolgozni, ám kitartó munkával nem lehetetlen, hogy így is eredményeket érjenek el.