Így vészeljük át az iskolakezdést!

Nem minden diáknak egyszerű az iskola

Szeptember közeledtével mindenkinek – még a felnőtteknek is – az iskolakezdés jut eszébe. Van, aki izgatottan, van, aki félve, vagy egyáltalán nem készül a becsöngetésre. De ez a fajta kedvetlenség leküzdhető, sőt a pszichológusok szerint érdemes is bevetni pár trükköt. Magyar Zsanett, tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk. 

hirdetés

A felnőtteknél már tudományosan is bizonyították, hogy létezik nyaralás utáni kedvetlenség (Post Vacation Blues, PVB), vagyis munkába visszatérve napokig nosztalgiázunk, elmerengünk a nyári élményeinken.

Magyar Zsanett pécsi pszichológus elmondta, ugyanez jellemezheti a gyerekeket is az iskolakezdésnél.

– A legtöbb gyerek várja, hogy újra találkozzon barátaival, osztálytársaival, de azért akadnak olyanok is, akiknél könnyebbé kell tenni az iskolakezdést néhány praktikával – teszi hozzá a szakember.

Mindennek a kulcsa a ráhangolódás

Magyar Zsanett, tanácsadó szakpszichológus

A pszichológus szerint a nyár utolsó napjaiban meg kell adni még a szabadságot a gyerekeknek.

– Még véletlenül se kezdjünk ismételgetésbe, a kötelező olvasmányok kikérdezésébe, mert az teljesen elveheti a gyerek kedvét az iskolakezdéstől – figyelmeztet Magyar Zsanett.

Azt viszont megtehetjük, hogy a napirendbe – ami nyáron azért szabadabb, mint év közben – már belecsempészünk egy időben ágyba bújást vagy egy időben ebédelést. A pszichológus szerint ugyanis az átállás nem könnyű, de könnyebbé tehető ezekkel az apró lépésekkel.

Ne kezdjünk el ismételni a szünet utolsó napjaiban – mondja a szakember

Íme pár trükk, amiket a szakember ajánl:

  1. Napirend visszaállítása: nem megy egyik napról a másikra a korai fekvés és kelés, ezért időben érdemes elkezdeni az átállást;
  2. Tanszerek megvásárlása: az a gyerek, akit a szülők bevonnak az eszközök beszerzésébe, jobban kötődik majd a dolgaihoz, jobban vigyáz rájuk év közben. Ha pedig beleszólhat egy-két dologba, mondjuk, hogy milyen legyen a csomagolópapír, akkor már várni is fogja, hogy mutogathassa azokat a suliban;
  3. Közös készülődés: ha a vásárlásnál nincsenek is ott a gyerekek, akkor a készülődésbe is be lehet őket vonni. Kihegyezhetjük együtt a ceruzákat, becsomagolhatjuk a könyveket vagy akár megnézegethetjük a tankönyveket is. Fontos, ne kezdjünk el tanulni!
  4. Előrelátás: ha már becsöngettek, akkor is segíthetünk a gyerekeknek azzal, ha mondjuk este kikészítjük a másnapi ruhát nekik vagy bepakoljuk este a táskát;
  5.  Iskola után: ha hazaérnek, akkor az élmények megosztásával tehetjük elviselhetőbbé a hirtelen jött váltást.
A gyerekeknek is stresszes az átállás, kezdjük el időben a napirendjük visszaállítását!

Olyan is van, aki túl lelkes lesz

Bizony, az is előfordul, hogy a gyerek annyira belelkesedik a tanulás iránt, hogy egy csomó külön órára szeretne járni. Így nem árt itt is megtalálni az arany középutat. Mert ha az elején túl sokat vállalnak, akkor vagy hamar elfáradnak, vagy ami még rosszabb, végigviszik az évet hatalmas teherrel a vállukon.