Imádják Pécset a turisták, ezt felmérés is bizonyítja

A turisták java része egy napos turisztikai célpontként tekint a baranyai megyeszékhelyre, ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetni a többnapos turisztikacsomagok kialakítására, így a vendégéjszakák száma is növelhető – ez derül ki a „SHARE” projekt keretében készült turisztikai felmérésből – erről tájékoztatott dr. Göndöc András, a Pannon ETT igazgatója.

A „SHARE” projekt – amelynek elnevezése megosztást jelent – célja a kulturális örökség fenntartható fejlesztésével foglalkozó szakpolitikai eszközök befolyásolása. A projekt az olasz Umbria régió regionális fejlesztési ügynökségének vezetésével és a Greenwichi Egyetem szakmai irányításával valósult meg. A projektet a Pannon Európai Területi Társulás 2017-ben vette át a Dél-Dunántúli Fejlesztési Ügynökségtől, ezzel az eddigi horvát-szlovén-magyar nemzetközi tevékenységén túl, szélesebb körű, 7 országot érintő európai partnerségben is tapasztalatot szerezhetett. A projekt megvalósítására az Interreg Europe Program keretében elnyert támogatás 1.197.720,55 euró volt. A projekt megvalósítása 4 évig tart, most az első kétéves időszak zárult le.

A felmérést több találkozó előzte meg, melyben a kulturális örökség kezelésével, fenntartásával foglalkozó szervezetek képviselői osztották meg tapasztalataikat és mindezek alapján állították össze a kérdőívet. A megkérdezett 1000 fő közel 90 százaléka magyar turista volt. A megkérdezettek több mint 70 százaléka már többször is járt a városban. A kutatásban kis létszámmal képviselt külföldek közel 60 százaléka rokonlátogatás keretében érkezett. A projekt első szakaszának lezárásaként készült egy akcióterv, amelynek ajánlásai hamarosan hozzáférhetővé válnak az Interreg Europe és a Pannon ETT honlapján.

Madaras Zoltán, a Pannon ETT elnöke elmondta, hogy a korábbi elnök, Nagy Csaba által irányított munkának köszönhetően a 2018-as év a Pannon ETT legsikeresebb évének tekinthető. Ezt az évet intenzív együttműködés és a horvát kapcsolatok erősödése jellemezte. A Pannon ETT az összes határ menti horvát megyét a tagjai között üdvözölheti. A szervezet a SHARE projekten kívül újabb két projektet nyújtott be: a helyi- és őstermelők határ menti értékesítésének elősegítését, jogi gátak megszűntetését szolgáló projekt 20.000 euró támogatásban részesült, a másik projekt a kis- és közepes vállalkozásokat részesíti előnyben, így a Pannon ETT munkája közvetve gazdaságfejlesztési iránnyal is bővült. A társulás, a várhatóan jövő év elején meghirdetett Interreg Magyarország – Horvátország 2014-2020 Program keretében is újabb pályázatokat kíván benyújtani.

hirdetés