Indul a Második Esély porgram

Összesen ötvenmillió forint támogatást nyert a helyi szakiskola a Fehérhegyi Második Esély programra. A projekt időszakában arra vállalkoznak, hogy 40, az iskolarendszerből korábban kimaradt, középfokú végzettséggel nem rendelkező, 18 év feletti fiatalt, egyéni fejlődési terv alapján képezzenek.

hirdetés

A projekt fő célja, hogy a valamilyen okból az iskolarendszerből kisodródott fiataloknak egyéni igényeikhez illeszkedő, színvonalas képzést biztosítsanak. Ennek segítségével, ismét beilleszkedhetnek a társadalomba, és a dolgozó életbe is visszatérhetnek.

Sütnek-főznek és terítésből is vizsgáznak a tanulók. Ők a Fehérhegyi Szakiskola és Speciális Szakiskola végzősei. Többen közülük az úgynevezett Dobbantó nappali képzésben vettek részt. Oda a 21. életévüket be nem töltött fiatalok jelentkezhettek.

– Három évet jártam ebbe az iskolába – mondta Arany Alexandra, a Budai Városkapu Fehérhegyi Szakiskola és Speciális Szakiskola tanulója. – Épp most vizsgázom le étkeztetésből. Jelenleg a szakács részképesítéséből kapok kis tananyagot.

A szakiskola a Dobbantó program eredményein felbuzdulva sikeresen megpályázta a szakképzetlen felnőttek oktatását vállaló úgynevezett Második Esély képzést. Az augusztusban induló program esti munkarendű felnőttoktatás lesz, amire összesen negyven, 18 év feletti fiatal jelentkezhet. Az iskola jelenlegi tanulóinak szülei közül már többen érdeklődtek. Az órák idejére a kisgyerekek elhelyezésére is van lehetőség, a szomszédos MIOK Tanoda programjának keretében.

A célcsoportba azok tartoznak, akik a 8 általános iskolai osztályt nem fejezték be vagy kizárólag csak ezt végeztek el, viszont már nem tankötelesek, valamint a középfokú iskolából kimaradt, de a már nem tanköteles fiatalok.

A Második Esély Iskolájának egyik legfőbb sajátossága, hogy figyelembe veszi mindazokat a problémákat, melyekkel az érintett fiatalok szembesülnek, figyel a tehetségre és a hiányosságokra is, mindemellett a tanulók általános műveltségét, önismeretét és önértékelését gazdagítja.

– A meszesi, illetve Pécs keleti városrészében élő emberek, azok, akik nagyon sikertelenséget éltek meg – magyarázza Nagy Mariann, Budai Városkapu Fehérhegyi Szakiskola és Speciális Szakiskola igazgatója. – Ők nem hiszik el magukról, hogy el tudnak elhelyezkedni, vagy képesek egy szakmunkás bizonyítványt megszerezni. Most lehetőséget kapnak erre.

Ennek a területnek a kulturális-társadalmi központját is úgy szeretnék kialakítani, hogy a kisebbeknek a Tanoda program, az idősebbeknek a mi program nyújt lehetőséget.

A képzés első szakaszában az anyanyelvi, a matematikai, a digitális, valamint az idegen nyelvi tudást bővítő tanulás áll a középpontban. A második felében a piacképes szakmák részmunkáit tanulhatják majd a fiatalok. Bőrtárgy-készítő, kézi könyvkötő, konyhai kisegítő és kerti munkás mesterségek elsajátítására van lehetőség.

A képzés 2015 februárjában szakmai vizsgával zárul, ahol OKJ-s bizonyítványt kapnak a résztvevők. A Fehérhegyi Második Esély prorgamra június 15-éig lehet jelentkezni.