Indulhat a Science Building építése

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Grabarics Gábor, a Grabarics Építőipari Kft. tulajdonosa aláírta a Science Building kivitelezési szerződését, így megindulhat a régóta várt egyetemi fejlesztés.
A Science Building építésére kiírt közbeszerzési eljáráson a Grabarics Kft. adta a legjobb ajánlatot, ám a május elején kihirdetett eredményt megtámadták. Miután a Közbeszerzési Döntőbizottság teljes körűen átvizsgálta a közbeszerzést, megállapította, hogy az eljárás mindenben megfelelt a szabályoknak, s így június közepén az eredeti döntést helyben hagyta.

hirdetés

A Science Building három épületből áll, és a 400 ágyas klinikával szembeni szabad terület nyugati részén épül meg. A kivitelező az építkezés során a 400 ágyas klinikával szembeni parkoló több szintjét is meghagyja az autósok számára, melyek megközelítése a közeljövőben nem változik.

A kivitelező a szerződésben vállalta a Science Building épületegyüttes 288 napon belüli kivitelezését, mely lehetővé teszi, hogy az eredeti terveknek megfelelően, a 2012-es őszi szemeszterre teljesen készen álljon a régió tudásbázisa.
A kivitelező cég vezetője, Grabarics Gábor elmondta: megfeszített munkát igényel az alig egyesztendős határidő.

Igyekeznek úgy dolgozni, hogy az egyetem hétköznapi életét ne zavarják, s az említett parkoló felét fogják majd csak igénybe venni.

Az építkezés hárommilliárdba kerül, európai színvonalú technológiával készül el az épület, s bonyolult épületgépészeti megoldásokkal rendelkezik majd, amely így olcsó üzemeltetésű lesz.

A Grabarics Építőipari Kft. a beruházás ideje alatt nem kíván forgalmi korlátozást, illetve sávlezárást igénybe venni, így remélhetőleg nem alakulnak ki forgalmi dugók az Ifjúság útján.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora elmondta: a Science Buildinggel együtt kutatásfejlesztésre összesen közel 10 milliárd forintnyi pályázati pénzt nyertek el, s az universitas vezetőségének a felelőssége az, hogy ezt a hatalmas forrást úgy használja fel az intézmény, hogy minél sikeresebb legyen a PTE.

A rektor szerint természettudományi, orvosbiológiai, fizikai, kémiai területeken igen gyors fejlődést zajlik le évről évre, s így kisebb módosításokat kell majd végrehajtani az eredeti projekten.

Az egyetem rektora elmondta azt is, hogy mivel a tudásbázis a most parkolóként funkcionáló területen épül fel, s a későbbiek folyamán – a 400 ágyas klinika felújítását követően – igény lesz a jelenleg még rendelkezésre álló parkolóhely-számra, ezért már most egy parkolóház építésében is gondolkodnak.

Hallgassa meg Grabarics Gábor és Bódis József a Pécs TV Pont Ma című híradójának adott nyilatkozatát:

[audio: https://www.pecsma.hu/wp-content/uploads/2011/06/grabarics_bodis.mp3]