Informatikus diákokat jutalmaztak

Összesen négymillió forint értékben jutalmaztak kárpát-medencei középiskolai diákokat az Infoprog 2015 informatikai versenyen – mondta Pölöskei Gáborné, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár pénteken az MTI-nek.

hirdetés

Elmondta: a salgótarjáni versenyre a Kárpát-medence egészéből vártak diákokat, és több százan jelentkeztek. A tanulók közül bíráló bizottság választotta ki a legjobbakat.

A helyettes államtitkár szerint a verseny nemcsak azért egyedülálló, mert ilyen nagy kiterjedésű területről várták a jelentkezőket, hanem azért is, mert a szervezők sok vállalatot, intézményt, egyesületet tudtak megnyerni a kezdeményezés támogatására, így összesen négymillió forint értékben osztottak ki díjakat. Az elismerések fele valójában egyfajta ösztöndíj, amelyet a diákok elsősorban a saját képzésükre fordíthatnak, például nyelvtanfolyamokra – magyarázta Pölöskei Gáborné.

Idén április 23.és 25. között huszadik alkalommal mérhették össze tudásukat a Kárpát-medencei magyar tannyelvű középiskolák döntőbe jutott csapatai az Infoprog 2015 informatikai versenyen. Az egyedülálló kezdeményezés döntőjét két levelező forduló után tartották, ahol az indulók két fő-, vagyis a programozói és felhasználói kategóriában, valamint más területeken is versenyeztek.

A versennyel párhuzamosan Salgótarjánban szakmai szimpóziumot, valamint az informatika és a programozás fontosságát kiemelő oktatási kísérő konferenciát is szerveztek a Lányok az informatikában (Girls in ICT) világnap alkalmából, ahol közéleti személyek, intézményvezetők és állami vezetők is felszólaltak.
A verseny fő szervezője az Infotér Egyesület.