Ipari park: haszonélvező lesz a város

Pécs közös gazdasági társaságot alapít egy osztrák befektetői céggel ingatlanok fejlesztésére és értékesítésére. A Pécs Holding Zrt. 26 százalékos és az IPP Beteiligungs GmbH 74 százalékos tulajdonába kerülő cég ipari parki ingatlanokat fejleszt majd, így a város gazdasági előnyökhöz juthat.

hirdetés

Mint azt dr. Páva Zsolt polgármester a témában rendezett keddi sajtótájékoztatón elmondta, ilyen konstrukcióban eddig sehol másutt nem törekedtek ipari parki ingatlanok fejlesztésére hazánkban. A most megkötött szerződés értelmében a város vállalta, hogy átminősíti az érintett mezőgazdasági területet, hogy ezután megkezdődhessen az ipari parki ingatlanok kialakítása. Ez utóbbihoz azonban már az osztrák befektetők adják a forrást.

A polgármester azt mondta: ezzel Pécs oly módon jut azonnal kézzel fogható gazdasági előnyökhöz, hogy gyakorlatilag egy fillérjébe sem kerül. Az önkormányzat csak a szükséges háttér- és papírmunkát végzi el, később azonban részesül minden bevételből.

A Pécs Holding Zrt. is jól jár, hiszen az új ipari park részét képezi majd a városüzemelési cég égisze alatt működő Pécsi Ipari Park területe is. Lehetőség nyílik a már közművesített, hosszabb ideje üresen álló ingatlanok értékesítésére is. A két, ipari telepítésre alkalmas terület a továbbiakban egységes elvek és kritériumok szerint, átláthatóan, a maximális üzleti haszonra törekedve találhat gazdákra.

Dr. Kiss Tibor, a Pécs Holding Zrt. cégvezetője a tájékoztató után munkatársunknak azt mondta: a Pécsi Ipari Park jövője szempontjából kiemelkedő fontosságú a fent vázolt konstrukció. A területnek ugyanis több hátránya is keletkezett volna abból, ha megmarad az önállóságban. Területét tekintve kicsinynek számít, fejlesztése nehézkes volt, uniós támogatások befogadása tekintetében nem tudott versenyre kelni nagyobb hazai társaival.

A cégvezető hangsúlyozta: a létrejövő, a mai ipari parknál nyolcszor nagyobb, de azt is magában foglaló terület egységes fejlesztésével ismét megindulhat Pécs ipari fejlődése. „Volt nálunk hagyományos nehézipar, feldolgozóipar, bőripar, ám minden nagyobb tevékenység megszűnt. Most itt a lehetőség, hogy a ma iparágainak segítségével a város ismét belekerüljön a korábban is megszokott véráramba” – utalt a jövőre dr. Kiss Tibor.

Hogy pontosan milyen cégek érkeznek majd Pécs környékére, egyelőre még nem tudni. Páva Zsolt kérdésünkre azt mondta: fontosak a környezetvédelmi szempontok; ezek figyelembevétele mellett szinte minden lehetőségre nyitott a város. Egy a lényeg: hogy az új park segítségével minél több munkahely jöjjön létre a megyeszékhely tőszomszédságában.

hirdetés