Iráni nagyvárossal működik együtt Pécs

Shiraz nem egy utolsó hely, elismerő a dicséretük

A közel másfélmilliós iráni Shirazzal kötött testvérvárosi megállapodást Pécs a közelmúltban, amikor Páva Zsolt polgármester és a megyeszékhely delegációja a perzsa városba látogatott. A két település a kultúra, a felsőoktatás, a városfejlesztés, a városüzemeltetés, a gazdaság, valamint a turizmus területén működik együtt a jövőben.

hirdetés

A pécsi delegáció találkozott a Shirazi Kereskedelmi, Ipari, Bányászati és Mezőgazdasági Kamara elnökével, Fereidoun Forghanival és a Farsz Nemzetközi Kiállításszervező vállalkozás ügyvezetőjével, akik ipari vásárok szervezésében érdekeltek, amelyekre magyar cégeket is várnak az élelmiszeripar, a turizmus és környezetvédelem területeiről.

irán shiraz (4)

Ezen a találkozón részt vett Fenyves Gábor, Magyarország teheráni nagykövetségének első titkára, kereskedelmi attasé, aki külön kiemelte a magyar cégek érdeklődését az iráni piacok iránt, illetve felajánlotta a követség segítségét, hogy akár közvetítőként legyen jelen ezeken a vásárokon.

Páva Zsolt leszögezte: a jövőben mindkét fél törekszik egymás kultúrájának megismerésére nemcsak saját polgárai körében, hanem nemzetközi kapcsolatrendszerein keresztül is.

irán shiraz (1)

Eldőlt az is, hogy Mohammad Ahmadi fotóművész a közeljövőben fotósorozatot készít majd Pécsről és környékéről egy Shirazban megrendezendő fotókiállítás anyagához.

Mint azt Páva Zsolt, Pécs polgármestere a megállapodás aláírását követően elmondta, Pécs elsődlegesen a hulladékgazdálkodás fejlesztése területén nyújthat segítséget iráni testvérvárosának. E tekintetben már a másik fél tavalyi novemberi pécsi látogatása során elindult a tapasztalatcsere.

A látogatás alatt folytatott tárgyalások értelmében a közeljövőben szakmai delegáció érkezik majd Pécsre a shirazi hulladékkezelő cég képviseletében további tapasztalatcserére, valamint konkrét együttműködés kialakítása érdekében.

Pécs városa felajánlotta annak lehetőségét, hogy 2016 őszétől a shirazi önkormányzat egy külügyes kollégája szakmai gyakorlatra érkezzen a Polgármesteri Hivatal Külügyi Csoportjába.

irán shiraz (6)

A megállapodás aláírásakor Shiraz város vezetői mellett jelen volt a perzsa település kultúráért felelős alpolgármestere, az Iszlám Állami Tanács képviselője, Shiraz város külügyi osztályának munkatársai, a szociális ügyekért felelős városi bizottság elnöke, valamint Dr. M.H. Niroomand, a shirazi polgármesteri hivatal turisztikai tanácsadója is.

Mint az ismert, a két város kapcsolata akkor mélyült el, amikor 2015 novemberében Alireza Pakfetrat shirazi polgármester vezetésével delegáció érkezett a baranyai megyeszékhelyre. A megkezdett tárgyalásokon elkezdődött a kulturális és oktatási kapcsolatokon kívül a gazdasági szektor együttműködési lehetőségeinek feltérképezése.

Shiraz, a Perzsa Birodalom egykori fővárosa Irán hatodik legnépesebb települése, a perzsa ország délnyugati részén fekszik, Teherántól 940 kilométerre.