Tanárok dönthetnek az új Leőweyről

Példamutató vállalkozásba fogott a városvezetés, amikor az új Leőwey Klára Gimnázium tervezési eljárásába a tantestületet, s az iskola gazdáit is bevonta. Az első szakmai megbeszélésre a közelmúltban került sor.

hirdetés

Mint azt Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, a közelmúltban rendezték az első olyan fórumot, amelyen részt vettek a városvezetés, a majdani Leőwey épületének kivitelezését felügyelő Pécsi Városfejlesztési Nkft. képviselői, az iskola vezetői és a tantestület egy jelentős része.

A találkozót azért hívták életre, hogy az iskolában dolgozók pontos képet kapjanak az önkormányzat terveiről, a két éven belül, a Bőrklinika helyén felépülő Leőweyvel kapcsolatos eddigi döntésekről. Az alpolgármester azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a találkozóval egy olyan egyedülálló kezdeményezést is elindítottak, amellyel a tanárok, a vezetők, az iskola használói is részt tudnak venni a komplexum tervezésében.

Mint mondta, a következő egy-két hónapban így közösen készítik el az épületegyüttes tervpályázati kiírását. Ennek véglegesítése után, a pályamunkák elbírálásakor pedig az igazgatónak is biztosítanak egy helyet a bírálóbizottságban, hogy a leendő „lakók” érdekeit a legmesszebbmenőkig képviseljék.

Nagy Csaba azt mondta, az első megbeszélésen olyan apró részletek is szóba kerültek már, hogy az egyes termekbe minimum hány konnektorra lenne szükség, hogy milyen közösségi tereket alakítsanak ki, hogyan nézzen ki a tanári, s milyen kisebb, pár fős kutatóterek jöjjenek létre.

A tanárok a gyerekeket is megkérdezték, s kiderült: a tanulók részéről nagy igény van külső és belső zöld terekre, ruhatárolókra, legyenek tágas közlekedési folyosók. Az alpolgármester azt mondja, egy élhető, lakható iskola felépítése a cél, így minden javaslatra nyitott a városvezetés a tervezés időszakában.

A tervpályázatot áprilisban írja ki a város, nyáron folyhat a kiviteli, no meg a jelenlegi Bőrklinika bontási terve. A cél, hogy legkésőbb 2014 első felének végére egy berendezett, kész iskola várja a tanulókat és a tanárokat. Nagy Csaba azt mondta, bizonyos, hogy a jelenlegi – az állam által biztosított – forrásokat ki kell egészíteni, de meglátása szerint megér a városnak néhány százmillió forintot egy színvonalas, új iskola felépítése.