Iszap: 30 milliárdért kármentesít a Mecsekérc

A Napi Gazdaság információi szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nettó 29,24 milliárd forintért a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt.-t bízta meg a Mal Zrt. ajkai vörösiszap-tározójának gátszakadása okozta károk mentesítésével kapcsolatos feladatok ellátásával.

hirdetés

A céggel egyedüli ajánlattevőként, hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárás keretében, október 27-én állapodott meg a VM, a tervezettnél 242 millió forinttal magasabb keretösszegben. A cég a munkákba 42 százalékos arányban von be alvállalkozókat – derül ki a VM közbeszerzési hirdetményéből.

A Mecsekérc feladata egyebek mellett az iszap, a szennyezett talaj és növényzet begyűjtése, letermelése, tárolása és kezelése, tárolódepók építése, porzásmentesítés, vízminőségi és geodéziai vizsgálatok elvégzése. A Mecsekérc korábbi vezérigazgatója, Varga József október 19-i hatállyal azért mondott le posztjáról, mert a katasztrófavédelmi kormánybiztos az állami felügyelet alá vont Mal termelésfelügyelőjévé nevezte ki.

A cég tavaly elért 6,6 milliárd forintos nettó árbevétele egymilliárddal haladta meg a 2008-ast, nyeresége 220 millió forint volt.

Forrás: Napi Gazdaság