Itt az ősz: Irány az állatkert!

Az indián nyár ideális időszak a kellemes, nyugodt sétákra a Mecsekben. Ilyenkor érdemes igazán ellátogatni a Pécsi Állatkertbe, hisz a gyönyörű természetes környezetben szórakozva, élvezettel gyarapíthatjuk tudásunkat az állatvilágról.

hirdetés


Nemcsak az emberek, az állatok is kedvelik a kellemes hőmérsékletű nyárutót, így nagy eséllyel lesznek kint a különböző fajok a kifutókban, jól látható helyen sütkérezve, hisz nem kell az árnyékba húzódniuk, mint a tikkasztóan meleg nyári hónapok során, de még hideg sincs, hogy elvonuljanak téli szállásukra.

A nyár folyamán négy faj 16 utóddal örvendeztette meg az állatkert gondozóit. Mára már mindegyik kicsit látni lehet a kifutójában anyja mellett. Bővült a szurikáták népes családja, az egyik nőstény négy kis kölyöknek adott életet.

Hüllőkkel is gazdagodott az állatkert: a sisakos baziliszkuszpár 9 tojással lepte meg gondozóit. A tojásokat keltetőgépbe helyezték, másfél hónap múlva pedig világot láttak a kis gyíkok.
A kék páva is gondoskodott az utódlásról, két fiókát nevelget.

Valószínűleg az egyik legnagyobb szenzáció volt július közepén a sokak által megörökített kis bölényborjú születése, ugyanis Avarka, az amerikai bölénytehén fényes nappal, mindenki szeme láttára hozta világra borját, továbbá az állatkert lámája is a látogatók előtt szülte meg csikóját a nyár folyamán.

Érdekes, új, eddig a baranyai megyeszékhelyen még nem tartott fajokkal bővült a Pécsi Állatkert.
A kaméleonokhoz hasonlító vöröstorkú anoliszból két példány is érkezett Pécsre, és egy ötfős zászlósfarkú gerezacsapat is ideköltözött Nyíregyházáról, négy hím és egy nőstény.

Pécsen még sosem láthatott a közönség vörös varikat. A nyáron egy fiatal, három éves nőstény érkezett egyedül, de nemsokára társat kapott Lengyelországból. Összeszoktatásuk jelenleg zajlik, hamarosan ismét a nagyközönség előtt hallathatják különleges hangjukat.

A pécsi állatkertbe nemrég érkezett egy vörös macskamedve, más néven vörös panda, amivel történelmet írt a pécsi zoo: korábban még sosem volt ilyen faj itt. Egy veszélyeztetett állatról van szó – alig tízezer él belőle –, nagyon lassan szaporodik. Tünde – erre a névre keresztelték – tizennégy éves, ami már nem számít fiatalnak, de fogságban a vörös panda akár húsz évig is elélhet. Az Európai Fajmegmentő Program keretében érkezett Pécsre.

Megnyílt a gyűrűsfarkú makik kifutója, így hétvégente közelebbről is megismerkedhetnek a látogatók Julien király rokonaival.

A közkedvelt látványetetések az ősz folyamán a hétvégékre koncentrálódnak. Érdemes megnézni, hogy Bonifác, a borjúfóka milyen új trükköket tanult a nyár folyamán, amit nem rest bevetni, hogy a legfinomabb falatokat kaphassa gondozójától.