Itt vannak a részletek az új tankolási korlátozásról

Megjelentek a Magyar Közlönyben a módosított benzinárstop részletszabályai. Mutatjuk.

Ahogy arról beszámoltunk, május 26-án Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a kormány legújabb döntéseit. Ennek értelmében mától csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak Magyarországon kedvezményesen, melyre indoklása szerint azért volt szükség, mivel sok volt a visszaélés a benzinárstoppal kapcsolatban.

Közben csütörtök éjfél előtt megjelentek a részletek a Magyar Közlönyben – írja a 24.hu.

Ebből kiderült, hogy a magyar autók mellett azokat a külföldi rendszámú kocsikat is 480 forintos literáron lehet megtankolni, amelyeket olyan országban helyeztek forgalomba, ahol szintén hatósági áras termék az üzemanyag (például Szerbia, Szlovénia).

Fontos részlet, hogy a hatósági árat jól láthatóan (és több nyelven) fel kell tüntetni a kúton, de mikor tankolunk, az oszlop kijelzőjén nem a hatósági, hanem a piaci árat írják ki.

A benzinkútnak továbbá gondoskodnia kell arról is, hogy a pénztárnál a vásárlók magyar és angol nyelven is tájékoztatást kapjanak arról, ki vásárolhat hatósági áron, vagy milyen áron juthat az üzemanyaghoz.

A kutak feladata az is, hogy ha nem tudják „kétséget kizáróan” megállapítani a jármű honosságát, okirattal (forgalmi engedély bemutatásával) kérjék igazolni azt. Ha ez nem sikerül, a piaci árat kell fizetni.

Az viszont továbbra sem derült ki, hogy a rendszám nélküli kismotoroknál, robogóknál mi alapján döntik el, hogy az magyar vagy nem magyar – foglalta össze a 24.hu.