Ittas vezetés: 150 ezer a minimum

Jelentősen növekedtek a büntetési tételek a közlekedési kihágások esetében, s ezentúl a büntetőpontokat is „bőségesebben” osztják majd az egyenruhások. Ittas vezetésért minimum 150 ezer, az öv be nem kapcsolásáért 40 ezer forintos bírságot szabhatnak ki e hónaptól.

hirdetés

A július elsején életbe lépett új közlekedési törvény értelmében a megengedett legnagyobb sebesség túllépését, az ittas vezetést és a biztonsági öv használatának elmulasztását közigazgatási bírsággal sújthatják minden esetben. Ez azt jelenti, hogy például ittas vezetés esetén 0,5 ezrelék alatt 150 ezer forint és 6 büntetőpont, 0,51 és 0,8 ezrelék között 200 ezer forint és 8 pont, 0,8 ezrelék felett pedig 300 ezer forint bírság és 8 pont jár az ittas sofőröknek. A biciklisekre is nagyobb szigort gyakorolnak: 0,8 ezrelékig 30 ezer forintra, e felett 60 ezer forintra büntetheti a rendőr a kocsma után kerekezőket.

Az öv bekapcsolása városon belül és kívül egyaránt kötelező az utasoknak is. Ha ezt elmulasztják, a rendőr egyenként 15-40 ezer forintra büntetheti a vétkeseket. A tilos jelzésen vagy sárgán áthaladók 100 ezer forintot fizethetnek.

A gyorshajtások során a legkisebb túllépést is szankcionálják. A megengedett sebesség kisebb mértékű túllépése szabálysértésnek számít, míg az efölöttiért már közigazgatási bírság jár. Jellemzően az előbbit helyszíni bírsággal sújtják, utóbbi során pedig általában levelet küldenek. Ha valaki az ötvenes táblánál 50-66 km/h között halad és megfogják, 30 ezer forintig terjedő bírsággal sújtják. Efelett 30-200 ezer forint között változik a közigazgatási bírság összege, s akár nyolc büntetőponttal is „jutalmazhatják” az elkövetőt.

A gyerekülés használatának elmulasztása, az autóban való mobiltelefonálás és a robogósok, motorosok bukósisak nélküli vezetése enyhébb büntetést von maga után: ezek a kihágások maximum 30 ezer forinttal sújthatók.

A pontokról: a szabálysértéseknél 1-5 helyett 1-8 pont, gondatlan bűncselekmény esetén 6 helyett 9, szándékos bűncselekménynél 9 helyett 11 pont jár. Ez azt jelenti, hogy akár már két súlyos szabályszegéssel elérheti valaki a 18 pontot, amely a vezetési jogosultság fél évig tartó szüneteltetését vonja maga után.

Érdekesség, hogy a közeljövőben a rendőrség is bevezeti a kártyás fizetési rendszert a helyszíni bírságok esetében; ehhez 200 terminált vásárolnak az egyenruhásoknak nemsokára.