Jakab-Dobrev-Karácsony az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek népszerűségi sorrendje

A Závecz-Research közvélemény-kutatása szerint Karácsony Gergely egy hajszállal le van maradva a Jobbik és a DK politikusa mögött, a többi jelölt megközelíteni sem tudja őket – írja a hvg.hu.

A támogatottságok alapján Jakab Péter (28%) vezet, mögötte szorosan Dobrev Klára (27%), tőlük kissé lemaradva Karácsony Gergely (24%). Tizenkét százalékot kapna Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, míg a további két jelölt, Márki-Zay Péter és Pálinkás József választottsága a vizsgált rétegben 5 százalék alatti.

Szeptember 18. és 26. között lesz az előválasztás első fordulója, ekkor lehet szavazni az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltekre, illetve a miniszterelnök-jelöltekre is. Aki a képviselőjelölt-jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja, azt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért a hatpárti ellenzéki együttműködés. Azaz ez a voksolás egyfordulós lesz. Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik a három legtöbb szavazatot kapó jelölttel.

Hivatalosan július 26-ával indult el az előválasztás folyamata a jelöltek bejelentkezésével, nyilatkozataik leadásával, és frakcióba jelentkezésükkel.