Jó gabonatermés, csökkenő árak

Jó gabonaterméssel, csökkenő árakra számítanak a szakemberek az idén – így összegezhetők a MOSZ Gabonatermesztők Országos Választmányának szerdai budapesti ülésén elhangzott vélemények.

hirdetés

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára az MTI-nek elmondta: az árcsökkenés a tavalyi árakhoz képest várhatóan 15-20 százalékos lesz, míg az önköltség előreláthatólag mintegy 15 százalékkal emelkedik. Így például az árak az őszi búza esetében most 48 ezer forint körül mozognak tonnánként a múlt évi 55 ezer forinttal szemben. De a MOSZ titkára további árcsökkenést is elképzelhetőnek tart.

Az őszi búza termésátlaga országosan 4,6-4,7 tonna között mozog, míg az őszi árpa terméshozama országosan 4,6 tonna körül van hektáronként. Így őszi búzából várhatóan 5 millió tonna terem Magyarországon az idén, míg őszi árpából több mint 900 ezer tonna.

  • NEUTRAL

    Lehet itt jó termés , lehet itt rossz termés a gabonások mindig “aratnak”.
    Tőlem 500 méterre van egy gabonás cég , amikor gyenge évük volt akkor “csak” 2db A8-as
    Audit és 3db S500 Mercedest vettek számlára.Itt sem a paraszt arat ! De majd az új földtörvény megold itt mindent !A parasztból lesz a napszámos…..:-(
    .