Jobboldali győzelem Ausztriában

A jobboldali Osztrák Néppárt nyerte meg az ausztriai választást, a szociáldemokraták, akik eddig a nagykoalíciót vezették és a kancellárt adták, visszaestek, és fej-fej mellett végeztek a 2-3. helyen a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal.

hirdetés

Jelentősen növelte szavazóbázisát a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) és a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), visszaestek viszont a versenyben a szociáldemokraták (SPÖ). Vasárnap este, a szavazatok csaknem 80 százalékának összeszámlálása után az ÖVP 31,4 százalékon állt, az SPÖ 26,6, míg az FPÖ 26,5 százalékot ért el, derül ki a kurier.at élő tudósításából.

A szavazatok több mint háromnegyedének megszámlálása után Sebastian Kurz, a választást biztosan megnyerő Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, a legvalószínűbb új kancellár bejelentette, hogy a győzelemmel járó felelősséget “nagy alázattal” felvállalja. Megismételte, hogy Ausztriának fontos reformokra, változásokra van szüksége, és pártja legnagyobb parlamenti erőként teljes egészében ezt a célt fogja szolgálni.

Szakértők szerint a legvalószínűbb egy jobboldali koalíció az ÖVP és az FPÖ részvételével. Sebastian Kurz, aki eddig a nagykoalícióban külügyminiszter volt, más utat járna be, mint a szociáldemokraták. A migráció ügyében egyetért Magyarországgal a kerítésépítés kérdésében, az uniós menekültkvótákat is értelmetlennek tartja.