Jogerős: nyolc évet kapott a gabonával csaló vállalkozó

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla pénteken jogerősen annak a vállalkozónak a büntetését, akit első fokon nyolc év börtönbüntetéssel sújtottak, mert 2006-2007-ben 170 millió forint kárt okozott gabonakereskedelemmel összefüggésben.

hirdetés

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Baranya Megyei Bíróság döntését, és a többszörösen büntetett előéletű 41 éves férfit többrendbeli csalás, okirat-hamisítás és számvitellel kapcsolatos bűncselekmény elkövetése miatt marasztalta el.

A több gazdasági társaságot irányító férfi megszerezte cégek adatait, ezekkel visszaélve bélyegzőket, számlatömböket szerzett be. Hat évvel ezelőtt átvett és értékesített több ezer tonna gabonát, az áru ellenértékét azonban nem fizette ki az eladóknak.

Egy évvel később két gabonakereskedő céget tévesztett meg azzal, hogy az Európai Unión belül kíván nagy mennyiségű gabonát értékesíteni. A terményt azonban belföldön adta el, így az eladókat áfafizetési kötelezettség terhelte, az akkor 20 százalékos adó pedig a vételárban is jelentkezett. Ezt a férfi nem akarta megfizetni, a külföldi gabonaeladást hamis vámokmányokkal próbálta igazolni.

A férfi 2007-ben hamis okmányok, okiratok felhasználásával gabonavásárlásokkal kapcsolatban 100 millió forintot próbált szerezni egy faktorálással, azaz követelések adásvételével foglalkozó cégtől. A társaság viszont olyan adatokat is kért a tőle, amelyeket nem tudott beszerezni, így nem kapott pénzt.

A csaló összesen mintegy 170 millió forint kárt okozott és 100 millió forint kár okozását kísérelte meg.