Jól halad a Tüskésrét rekultivációja

Meghaladta a 40 százalékos készültségi fokot a Tüskésrét utolsó 51 hektáros területének rekultivációja. Az egykori széntüzelésű erőmű salakját és pernyéjét fedő talajtakaró megvastagításával egy zagykazettán már végeztek, a további négy zagykazettán pedig folyamatosak a munkálatok.

hirdetés

A tájrendezés előrehaladottsága már most elérte az idei évre tervezett mértéket, és az időjárás függvényében a rekultiváció a következő hetekben is folytatódhat.

A rekultivációval érintett terület legalacsonyabban fekvő részén, a vízforgalminak nevezett zagykazettán már befejeződött a tájrendezés: a 2,3 hektáros részen kialakították a pernyefelszínt, árkokkal és műtárgyakkal biztosították a csapadékvíz akadálytalan lefolyását, és a zagyot fedő talajtakarót 1 méter vastagon elterítették a szakemberek. A Tüskésrét északkeleti csücskében lévő zagykazettán a füvesítés is befejeződött.

– Az év végéig szerettük volna elérni a tájrendezés 40 százalékos készültségi fokát, azonban ezt már több mint egy hónappal a kitűzött határidő előtt sikerült teljesítenünk – összegzett Meixner Barna, a Pannon Hőerőmű Zrt. környezetvédelmi osztályvezetője. – A munka ezzel együtt sem áll le, minden olyan időszakban, amikor az időjárás engedi, folytatni fogjuk a tájrendezést.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Tüskésrét rekultivációjának jelentősége az, hogy környezetvédelmi szempontból maradéktalanul felszámolja az egykori széntüzelésű erőmű zagyterének utolsó nyomait is. Így a korábban már tájrendezett zagykazettákhoz hasonlóan a még rekultiváció alatt álló területeken is színes élővilág alakulhat ki, illetve lehetőség nyílik a terület ipari, vagy egyéb célú hasznosítására.

Tüskésrétnek a most tájrendezett része egyébként kiváló adottságokkal rendelkezik, hiszen nagy kiterjedésű, sík felületek alkotják, amelyek mind a városközponthoz, mind az ipari parkhoz közel fekszenek, így a terület nagyszerű fekvésének köszönhetően akár kereskedelmi, akár ipari jellegű hasznosítása is kézenfekvő lehet.

A tüskésréti rekultiváció ebben az évben a második tájrendezés, amit a Pannon Hőerőmű Zrt. végrehajt: tavasszal a Budafai Meddőhányó tájsebének felszámolását végezte el a Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó társaság, nyáron pedig a városhoz közeli fekvésű Tüskésrét tájrendezését kezdte meg.