Jön a 20. Gazdanapok

Huszadik jubileumát ünnepli a Szentlőrinci Gazdanapok. Az ország egyik legnagyobb agrár szakmai kiállítására 25 ezer vendéget várnak. A jövő hétvégi eseményt a Baranya Megyei Vállalkozói Központ szervezi. Idén a helyi termelők a gazdanapok kiemelt főszereplői.

hirdetés

A rendezvényt már nem kell bemutatni a környék gazdáinak, de az ország minden tájáról érkeznek a mezőgazdaságban dolgozók. A kiállítók száma évről évre nő, idén ötvennél is több standon lehet majd gépeket megtekinteni, ötven növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozás állít majd ki és az állattenyésztésben jártas cégek is legalább harmincan képviseltetik magukat.

Lehet majd találkozni osztrák, szlovák, román és horvát vendégekkel is, és egy új épülettel, a Kistermelők házával, ami egyfajta piactérként és találkozóhelyként funkcionál egész évben.

– Eleinte néhány napig tart nyitva a piac, majd heti rendszerességgel, lesznek rendezvényei is, ami megkívánja a kistermelők közreműködését is, ezek szezonális börzék, piacok megtartásához fog kapcsolódni – Végh Gábor, a Szentlőrinci Gazdanapok vásárigazgatója.

A helyi termelők amúgy is nagy szerepet kapnak a Gazdanapokon. A szervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ vezetője szerint a jövőben fontos piaci szereplők lehetnek a kis területen gazdálkodó vállalkozások.

– Olyan szakmai és egyéb segítséget tudunk nyújtani ezeknek az embereknek, hogy képesek lesznek tartósan a piacon maradni – magyarázta Sigora Imre, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezető igazgtója.

A huszadik Szentlőrinci Gazdanapok augusztus 9-11. között várja az érdeklődőket. A program a Nemzeti Vágta előfutamával zárul majd.