Jön a szigor a bliccelőkkel szemben!

Hiába a szigorúbb ellenőrzés, mégis sokan bliccelnek a pécsi buszokon. Az elmúlt években 859 millió forintnyi kintlévősége keletkezett a Tüke Busz Zrt.-nek, mégsem tudják behajtani a pénzt, mert még mindig sokan trükköznek.

hirdetés

Az elmúlt három esztendőben évi 200-300 millió forintnyi kintlévősége keletkezett a buszos cégnek, és több mint 27 ezer ügyben kellett intézkedniük az ellenőröknek. Hiába azonban a hatalmas összeg, a Tüke Busz Zrt.-nek a behajtás – lévén közlekedési vállalat – nem vág a profiljába, így inkább egy követeléskezelő cégnek adnák el a tartozást.

A cég által felkért szakértő könyvvizsgáló szerint a követelések többsége – a 27 ezerből 24 ezer  – már elévült, és az egész követelésállomány mindössze 7 millió forintot érhet összesen. Ugyanakkor még így is háromszor ennyit kaphat érte a Tüke Busz, hiszen sikerült eladnia egy cégnek a kintlévőséget.

A profi cégnek azonban van lehetősége arra is, hogy még több pénzt hajtson be, bár ennek kimenetele erősen kérdéses.

Idén januártól a buszos szolgáltatás irányítását kezelő Pécsi Mobilitási Központ vezetője, Dr. Bokor Károly elmondta, a bliccelők bírságolása a szabályosan, bérletüket és jegyüket megvásárló utasok érdekében történik.

– Ha mindenki fizet az igénybe vett szolgáltatásért, akkor az a színvonal javulását hozza, ugyanakkor a fokozottabb ellenőrzéshez és a hatékonyabb behajtáshoz új, külön erre a tevékenységre kifejlesztett ügyviteli rendszer kialakítása van folyamatban – mondta a vezető.

Ezzel az a cél, hogy a nyilvántartás kezelhetőbb legyen, valamint az elévülési, fizetési határidőket is jobban nyomon tudják követni.

Annak érdekében, hogy akció sikeres legyen, a közelmúltban megkötött megállapodás alapján a Pécsi Közterület-felügyelettel, illetve szükség szerint a rendőrség munkatársaival működnek együtt – fejezte be Bokor Károly.