Jönnek, jönnek és csak jönnek a Volvo-buszok

Mennyire lesz biztonságos az élet éhes sofőrökkel?

Pécsre érkezett és megkezdődött annak a 115 Volvo típusú, alacsonypadlós, korszerű motorral felszerelt autóbusznak a forgalomba állítása, amelyeket közbeszerzés keretében vásárolt meg a Tüke Busz Zrt. a közelmúltban – jelentette be Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter országgyűlési képviselő pénteken.

hirdetés

Mint arra Páva Zsolt emlékeztetett, kevesebb mint két és fél éve határozta el az önkormányzat, hogy miután saját kézbe vette a közösségi közlekedést, buszcsereprogramot indít. A Volvók érkezéséig ezen időszak alatt több mint ötven járművet szerzett be a Tüke Busz Zrt., folyamatosan emelni tudta a szolgáltatás színvonalát, bevezették az átszállások nélküli fonódó hálózatot és bérletkedvezményeket kaptak többek között a kisgyermekesek.

új buszok, kertvárosban, hl03

Páva Zsolt felidézte: a Tüke Busz Zrt. a Volvók üzembe állításával megszabadul a korábbi városvezetés nehéz örökségétől, a privatizáció idején kiszervezett, már adóvégrehajtás alatt álló Ikarusok és Mercedesek bérlésétől.

Csizi Péter országgyűlési képviselő a részletekkel kapcsolatban elmondta, az új beszerzésű buszok közül már jelenleg is több mint egy tucat, jövő héttől pedig összesen mintegy húsz jármű szállítja a pécsi utasokat. Ezt követően folyamatosan, heti szinten kerülnek ki a forgalomba újabb beszerzésű Volvók tavaszig. A 115 busz közül 77 darab szóló jármű, 38 pedig csuklós. Mindegyikük alacsonypadlós, azaz mozgásukban korlátozottak számára is könnyen megközelíthető az utastér.

A Tüke Busz Zrt. közel 3,5 milliárd forintért vásárolta meg a járműveket. Ez az összeg már tartalmazza a forgalomba állítás költségeit is, s ebből a keretből minden egyes járművön nyitható ablakokat is beépítenek a közeljövőben. Ezen felül a társaság 150 millió forintot költ például az autóbuszok zöldre festésére, fóliázására, olaj- és folyadékcserékre, az utastájékoztatási rendszer felszerelésére, a kopóalkatrészek cseréjére. Csak olyan busz kerül ki a forgalomba, amelyik átesett az úgynevezett nullrevízión, azaz kifogástalan, hosszú időn keresztül hibamentes működést garantáló műszaki állapotban van.

Az új Volvók mindegyikének tavaszig tartó üzembe állítását követően összesen 48 csuklós, 123 szóló és 4 midi busz teljesít szolgálatot Pécsen, a buszok átlagéletkora pedig nyolc év alá csökken.

Páva Zsolt zárásként azt mondta, a buszcsereprogram a Volvók üzembe állításával nem áll meg Pécsen. A cél, hogy folyamatosan korszerű és fiatal maradjon a buszpark, ezért a szervizigényessé váló öreg buszokat időről időre újabb beszerzésű járművekkel pótolja a Tüke Busz Zrt., emellett a tervek szerint elektromos hajtású járművekkel is kiegészíti a flottát a jövőben.