Jövőre sem kell PIN-kód a 15 ezer forint alatti kártyás vásárlásoknál

Jövőre is megmaradhat az érintéses kártyás fizetéseknél a 15 ezer forintos PIN-kód nélküli értékhatár – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI kérdésére.

Az MNB szerint a koronavírus-járvány tavaszi hulláma alatt megemelt értékhatárral, az érintéses tranzakciók csaknem 90 százalékánál nem volt szükség a PIN-kód megadására. Ez az arány 28 százalékponttal magasabb, mint ami a korábbi, 5 ezer forintos határ idején volt.

Mivel az eddigi tapasztalatok alapján a visszaélések aránya nem növekedett, ezért az MNB  úgy látja, hogy az eredetileg a járványhelyzet okán, a fizikai kontaktusok számának visszaszorítása miatt bevezezett új értékhatár hosszabb távon is kedvező hatásokat eredményezhet az elektronikus pénzforgalomban.

Mivel a megemelt limitről szóló törvény 2020 december 31-én hatályát veszti, elviekben azt követően minden egyes kártyatársaság, a bankokkal egyeztetve maga határozhat a 15 ezer forintos határ módosításáról, azonban az MNB közlése szerint már kikérte a szektor szereplőinek véleményét, akik egyetértettek a limit szintentartásával, így nem várható annak visszavonása januártól.

Forrás: MTI