Jutalmak: startolt a vizsgálóbizottság

Megalakult az a vizsgálóbizottság, amely a pécsi városházán politikusoknak nyújtott jutalmak kifizetésének feltételeit, illetve ezek pénzügyi teljesülését veszi górcső alá.

hirdetés

Mint azt Hoppál Péter, a bizottság fideszes elnöke elmondta, az MSZP és a LMP városházi képviselői nem kívántak részt venni a munkában, így a testületbe a Fidesz részéről Trombitás Károlyt, a KDNP részéről Oszoli Dénest, az Összefogás Pécsért Egyesülettől Végh Pétert, a Jobbiktól Gyimesi Gábort delegálták.

A bizottság első ülésén arról döntöttek, hogy elsősorban a 2002 és 2009 közötti időszakot vizsgálják majd, ezzel együtt azonban a rendszerváltás óta eltelt időszak jutalmazási gyakorlatát is elemzik, s összehasonlítják a kilencvenes és a kétezres években alkalmazott módszereket.

A bizottság tagjai bekérték az összes, rendelkezésre álló adatot a pécsi városházi tisztségviselőknek kifizetett jutalmakkal kapcsolatban, a prémiumok kifizetésének törvényi szabályozását illetően kértek adatokat. „Ha megismerjük, hogy milyen országos és helyi jogszabályi feltételei voltak a jutalmazásoknak, tisztábban fogjuk látni, hogy ezek a kifizetések miért történhettek meg” – így Hoppál Péter.

Később a tisztségviselők munkaköri leírását és a jutalmak feltételeit is összeveti a háromhetente ülésező bizottság. Azt szeretnék megállapítani, hogy jogosan történtek-e meg a kifizetések.

Az elnök szerint nem biztos, hogy sor kerül az érintettek meghallgatására, ha azonban kérdések vetődnek fel a jogi felelősségek megállapítása kapcsán, szükség lehet erre.